AFERA "SINGIDUNUM": Ugrožene sve diplome dok se direktorka baškari po Zlatiboru

Autor: B. K. - D. P.

Vesti

04.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok srpsko obrazovanje trese nezapamćeni skandal zbog kog bi naše diplome mogle da postanu nevažeće u celoj Evropi, Jelena Kočović, direktorka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), uživa u ekskluzivnom hotelu na Zlatiboru.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
Jelena Kočović

Na fotografiji koju objavljuje Srpski telegraf vidi se Kočovićeva kako se baškari u hotelu "Tornik" sa pet zvezdica, gde noć u dvokrevetnoj sobi košta između 15.000 i 20.000 dinara, a šestodnevni aranžman više od 100.000 dinara.

NEMA JE, NEMA...

Naš list pokušao je juče u NAT, telu kojim Kočovićeva predsedava, proveri zašto ona nije na poslu, ali smo naišli bukvalno na zid ćutanja. Žena koja se javila na telefon u kabinetu Kočovićeve oko 12 časova rekla nam je da ona nije tu i da može da nas uputi na nekog drugog. Kada smo joj rekli da bismo želeli da razgovaramo sa direktorkom i da ćemo zvati ponovo ukoliko je na nekom sastanku, dobili smo sledeći odgovor.

- Ona nije tu, ne možemo vam reći gde je - poručila je kratko, što svakako sugeriše da Kočovićeva nije na odmoru, inače bi nam to verovatno pomenula.

Foto: hoteltornik.rs

Spa-centar, hamam, hidromasaža...

Hotel "Tornik" ima pet zvezdica nalazi se na 800 metara od centra Zlatibora i spada u jedan od najekskluzivnijih hotela na ovoj planini. Sobe su izuzetno luksuzne, a gostima koji očigledno imaju dubok džep na raspolaganju su i raskošni spa i velnes centar sa bazenima, hamamom, saunom, hidromasažnim kadama...

Službenica je obećala i da će nam se javiti direktorkin saradnik, ostavili smo broj telefona, međutim, niko nas nije zvao.

Foto: Srpski telegraf
Tornik, 3.02.2020.

Kada smo dva sata kasnije pozvali kabinet Jelene Kočović, ni na jedan od dva broja niko se nije javio.

Žena koja se juče javila na telefon u kabinetu Kočovićeve rekla nam je samo kratko da je direktorka odsutna

Podsetimo, Srpski telegraf danima piše o kardinalnom kršenju Etičkog kodeksa prilikom akreditacije programa Univerziteta Singidunum. Rad komisije koja se bavi akreditovanjem (KAPK), čija je predsednica tada bila Neda Bokan, organizovan je bio tako da Singidunum bude povlašćen u odnosu na ostale, a glavni izvršilac na sednicama bila je Verka Jovanović, koja je, iako zaposlena na Singidunumu, i te kako učestvovala u njegovom akreditovanju. U istim situacijama profesori s drugih univerziteta bili su izuzeti iz odlučivanja o njihovim ustanovama.

Foto: youtube.com/Danas Conference Center/mc.rs
Verka Jovanović/Neda Bokan

Na pitanja koja je Srpski telegraf poslao Jeleni Kočović, jer je NAT krovna organizacija koja se bavi akreditovanjem i nadležna je i za ono što su radile Bokanova i Jovanovićeva, dobili smo samo odgovor mejlom u kom nam Kočovićeva poručuje da je zatražila od njih dve da se pismeno izjasne.

NA CRNOJ LISTI

U isto vreme, evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) stavila je Srbiju zbog svega što se dešavalo u postupku akreditacije na crnu listu i pod nadzor. Sledeći korak, a kako kažu dobro upućeni sagovornici postoji realna opasnost da do toga dođe, bilo bi isključenje nadležnih tela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. ENQA nas je trenutno stavila pod nadzor, a kao sledeća mera predviđeno je isključenje, što bi imalo katastrofalne posledice.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić

Ovako je Singidunum akreditovan preko Nede i Verke (hronološki)

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jovana

05.02.2020 08:25

Mozete da pljujete Singidunum koliko hocete, ali diplomci odmah nalaze posao i imaju dobru platu, medju kojima sam i ja . :) Jovana, Poslovni fakultet 2014 generacija