Šokantni detalji skandala koji trese visoko obrazovanje: Za Singidunum sve išlo preko veze

Autor:

Vesti

30.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo sistem rada Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) bio je u funkciji univerziteta Singidunum. Tako je, na primer, nekim univerzitetima trebalo i po gotovo 800 dana od trenutka prijave nekog programa do dobijanja akreditacije (pogledajte tabelu), dok je Singidunumu omogućeno da to učini u ekspresnom roku.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zgrada u kojoj je smešten Univerzitet Singidunum

Taj rok se, međutim, ne može pouzdano utvrditi jer u zapisniku sa sednice KAPK na kojoj se odlučivalo o akreditacijama jedino kod Singidunuma (očigledno nimalo slučajno) nema datuma kada je prijava podneta. Ono što se zna jeste da je rok svakako bio kraći od 90 dana s obzirom na to da prijava tog univerziteta Ministarstvu prosvete nije podneta pre marta, a KAPK je zasedao u junu.

NIKO NE ODGOVARA

Na osnovu recenzentskog izveštaja, naime, vidi se da je 8. marta 2019. godine Senat Singidunuma prihvatio program, što znači da je predaja dokumenata usledila nepoznatog datuma posle toga. Ali do 26. sednice KAPK, održane 5. juna iste godine, svakako su prošla manje od tri meseca. Za druge univerzitete to je svakako rok o kojem samo mogu da maštaju.

Da li ovo može da bude slučajno?

Foto: Srpski telegraf
 
Ustanova Broj dana za akreditaciju
Univerzitet Union Nikola Tesla 432
Fakultet savremenih umetnosti 792
Fakultet savremenih umetnosti MAC dizajn 792
Fakultet savremenih umetnosti - dramskih umetnosti 763
Visoka poslovna škola Čačak 440
Visoka strukovna škola za vaspitače 416
Univerzitet Singidunum nema datuma podnošenja zahteva*
* zna se da je to bilo maksimalno 90 dana, dok su drugi čekali i po gotovo 800 dana

Srpski telegraf tražio je od Ministarstva prosvete podatak kada je tačno Singidunum podneo prijavu da se akredituje program Životna sredina i održivi razvoj, ali odgovor ni posle tri dana nismo dobili. Na zid ćutanja naišli smo i u Singidunumu. Ovo, kako kažu sagovornici našeg lista dobro upućeni u tokove akreditovanja univerziteta i njihovih programa, budi čak i sumnju da li je Singidunum uopšte predao dokumentaciju ministarstvu i platio neophodnu taksu za postupak akreditacije.

Zbog svega postoji realna opasnost da srpske diplome ne važe nigde u Evropi

Sve što se dešavalo, kao što je Srpski telegraf otkrio, dovelo je do toga da postoji realna opasnost da nijedna diploma srpskih fakulteta ne važi u Evropi, a i šire, jer nas je Evropska asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) stavila na crnu listu i pod nadzor. Sledeći korak je isključenje, što bi dovelo do katastrofalnih posledica.

BEZ IKAKVE KAZNE

Podsetimo, za sve je krivo grubo kršenje procedure prilikom izdavanja akreditacije Singidunumu. Tadašnja predsednica KAPK Neda Bokan mimo svih propisa omogućila je članici komisije Verki Jovanović (zaposlena na Singidunumu) da bude izvestilac kada se odlučivalo o njenom univerzitetu, a zatim i da predlaže članove recenzentske komisije za tu obrazovnu ustanovu.

RepublikaFoto: mc.rs
Neda Bokan

Za sve to, iako su grubo prekršile izričite odredbe Etičkog kodeksa i dovele u ozbiljnu opasnost validnost svih srpskih diploma, ni jedna ni druga nisu snosile nikakve posledice. Bokanova je u međuvremenu podnela ostavku na mesto predsednice iz ličnih razloga, dok je Jovanovićeva na istom mestu gde je i bila.

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

RepublikaFoto: singidunum.ac.rs
Verka Jovanović

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading