Dve profesorke hitno kazniti, a Singidunumu uzeti akreditaciju

Autor:

Vesti

29.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je pod nadzorom i na crnoj listi, diplome naših studenata mogle bi da budu nevažeće u celoj Evropi (i šire), a oni koji su za to glavni krivci ne snose nikakve posledice. Ukoliko to hitno ne ispravimo, Evropska asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja neće imati milosti i preduzeće rigorozne mere, tvrdi sagovornik Srpskog telegrafa, koji je i otkrio možda najveću bruku u istoriji naše prosvete.

RepublikaFoto: singidunum.ac.rs

Da nije tužno i opasno, bilo bi smešno kako niko nije postavio pitanje odgovornosti Nede Bokan, doskorašnje predsednice Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) i članice ove komisije Verke Jovanović. Podsetimo, njih dve su grubo prekršile etički kodeks, zbog čega nam prete nesagledive posledice.

Bokanova i Jovanovićeva obezbedile su ekspresnu akreditaciju univerzitetu Singidunum, mimo svih propisa, a da nisu nikako kažnjene. Bokanova je u međuvremenu podnela ostavku na mesto predsednice iz ličnih razloga, dok se Jovanovićeva čak ni to nije udostojila da učini.

RepublikaFoto: mc.rs
Neda Bokan

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu,

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

SVE REGULISANO

Propisi koji do detalja regulišu proceduru akreditacije univerziteta grubo su prekršeni u najmanje tri stvari. Pre svega, Jovanovićeva je, iako zaposlena na Singidunumu, bila izvestilac u procesu akreditacije ovog univerziteta, a zatim i predložila članove recenzentske komisije za Singidunum (sve se to jasno vidi u zapisnicima sa sednica), čime je direktno prekršila izričite odredbe koje regulišu sukob interesa. Konačno, uvidom u dokumentaciju do koje je došao naš list, jasno je da je ostalim fakultetima koji su poštovali proceduru trebalo i do dve godine za dobijanje akreditacije, dok je Singidunum to očigledno završio u rekordnom roku, čime ćemo se posebno baviti.

Foto: Srpski telegraf

U procesu akreditacije Singidunuma propisi najmanje tri puta najgrublje prekršeni

Zbog svega toga, Evropska asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) stavila je Srbiju pod nadzor, a dobro upućeni sagovornici kažu da je više nego realna opasnost da budemo i isključeni iz članstva, što bi poništilo važnost svih diploma naših fakulteta.

NEMA ODGOVORA

Posebno je pitanje, objašnjavaju izvori Srpskog telegrafa, kakav bi tretman trebalo da ima univerzitet Singidunum s obzirom na način na koji je dobio akreditaciju za program Životna sredina i održivi razvoj, odnosno da li bi trebalo da ostane bez akreditacije. Zaključak svakako nije teško izvesti. Odgovore na pitanja nismo dobili ni iz Singidunuma.

RepublikaFoto: singidunum.ac.rs
Verka Jovanović

Direktorka tražila da se Neda i Verka izjasne

Na veći broj pitanja o neregularnostima u radu KAPK, koje je Srpski telegraf poslao Nacionalnom telu za akreditaciju, u čijem sastavu radi pomenuta komisija, kratko je odgovorila direktorka prof. dr Jelena Kočović.

- Povodom pitanja koje ste mi uputili, obaveštavam vas da sam zatražila pismeno izjašnjenje od profesorke Nede Bokan i profesorke Verke Jovanović o iznetim navodima. Na osnovu njihovih izjašnjenja i utvrđivanja činjenica preduzeće se odgovarajuće mere u skladu sa propisima - odgovorila je prof. dr Jelena Kočović, direktorka.

Neda Bokan javila se Srpskom telegrafu, ali je odbila bilo šta da komentariše, dok je Verka Jovanović tvrdila da ništa od onoga što smo izneli nije tačno iako postoje zapisnici sa sednica koji je u potpunosti demantuju.

Evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) krovna je organizacija nadležnih tela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. U Srbiji da bi neki fakultet ili visoka škola radili, treba im akreditacija, koja je dokaz o ispunjenosti uslova i propisa naše države. Da bi srpske diplome važile u EU, potrebno je da Srbija ima akreditaciju ENQA, a sada nam preti da ostanemo bez nje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading