Sindikat policije i policijskih starešina moli Vučića da legalizuje prostituciju

Autor: Republika

Vesti

30.01.2020

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat policije i policijskih starešina poslao je molbu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojoj obrazlažu zašto prostitucija treba da se lagalizuje u Srbiji.

Foto: Ilustracija

Njihov dopis prenosimo u celosti: 

- Poštovani predsedniče Vučiću, Sindikat policije i policijskih starešina je prinuđen da Vam se obrati molbom da nam pomognete kako bi inicijativa našeg sindikata oko legalizacije prostitucije u Republici Srbiji krenula sa "mrtve tačke". Jer, očigledno je da Srbija ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenim zemljama, već su i zakonska rešenja od pre gotovo jednog veka bila liberalnija nego što su to danas. O pogodnostima ove legalizacije smo više puta pisali u našim saopštenjima za javnost (što je privuklo i značajnu medijsku  pažnju jer ova inicijativa  dolazi iz redova policije).

Više para za državu, manje za krimose

Prednosti su ne samo kroz budući ostvarivani porez, već i kroz podsećanja krila ilegalnoj prostituciji  koja puni džepove,  ne "seksualnih radnica", već pripadnika kriminalnih struktura. Takođe, to bi najverovatnije uticalo i na smanjenje trgovine "belim robljem",  suzbijanjem ili bar značajno većom  kontrolom širenja polnih bolesti, a mnoge sugrađanke bi i pored ponižavajućeg posla koga su se latile, živele svoj život na pristojnijem nivou koliko se to može.   

Sigurno bi se legalizacija prostitucije odrazila i na značajno povećanje turizma u Srbiji. Pored toga i  policijski službenici bi mogli da se u mnogo većoj meri fokusiraju na trgovce "belim robljem", ali i suzbijanju mnogih drugih krivičnih dela.

Foto: Promo foto

Spečavanje zaraza

Kada smo se prvi put latili ove inicijative, i tada i sada nam je u fokusu želja da se i pružaoci i korisnici seksualnih usluga zdravstveno što više zaštite.

Konsultovali smo i iskustvo kolega iz Slovenije koji su nam ukazali da je na zvaničnom sajtu Vlade Slovenije navedeno kako je legalizovana prostitucija u ovoj zemlji, koji su međukoraci bili učinjeni, šta  se još sve mora odraditi. Rešenja koja su uvrštena u ovaj zakon su, po svemu sudeći, jako dobra i upotrebljiva i za druge sredine. Italijanske kolege priznaju da bi vrlo brzo prekopirali slovenački model, ali ih u tome sprečava katolička crkva koja se oštro protivi ovakvoj liberalizaciji.

Italijani ističu da bi od prihoda od prostitucije na trogodišnjem nivou, bio vraćen kompletan inodug ove zemlje. 

Ministarstvo dalo uslove

Da ova naša inicijativa, koju smo uputili na pravno obrazložen način Vladi Republike Srbije, nije ostala  bez odjeka, potvrda je i dopis Ministarstva zdravlja – Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, kojom se preciziraju elementi potrebni da bi se prostitucija klasifikovala kao vrsta delatnosti (Dopis br. 011-00-241/2018-02  od 12.  decembra 2018.  godine poslat SPIPS-u  i naslovljen  na njenog  predsednika). 

RepublikaFoto: pixabay.com

Jasno je da naša inicijativa podrazumeva dalji angažman i ovog sindikata, tačnije njegovog pravnog tima, ali i institucija kao što je pomenuto ministarstvo. Za sada ovo ministarstvo u pomenutom dopisu  obrazlaže da će se upustiti u detaljnije razmatranje delatnosti pružalaca seksualnih usluga kada se ispune uslovi potrebni za upis u Zakon o klasifikaciji delatnosti. S obzirom da su ovakav dopis poslali i Vladi Republike Srbije, predstoji i obaveza ovog ministarstva da se angažuje oko ispunjavanja postavljenih uslova.

Pored velikih očekivanja koja imamo od Vaše intervencije kod nadležnog ministarstva, Ministarstvu zdravlja ćemo u drugoj polovini februara uputiti studiju pravnih stručnjaka ovog sindikata koja se odnosi na pravna rešenja pojedinih država gde je prostitucija legalizovana. Time želimo da pomognemo u ažuriranju  procesa legalizacije prostitucije. Ipak, najveće nade polažemo u Vaše zalaganje oko ove bitne komponente bezbednosti u Republici, čije refleksije bi se pozitivno odrazile i na zdravlje građana i na  budžet i na turizam,  ali i na suštinsko suzbijanje trgovine "belim robljem" u Srbiji - saopštio je predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vera

31.01.2020 22:32

U EU je legalizovana?