RHMZ izdao upozorenje: U naredna dva sata će biti kritično zbog OVE POJAVE! Evo koliko je trenutno zagađenje vazduha!

Autor: Republika

Vesti

28.01.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod objavio je danas upozorenje da po kotlinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije magla izuzetno gusta magla smanjivati vidlјivost na 600 do 800 m i samim tim znatno otežavati saobraćaj.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
OPREZ Magla će mučiti sve vozače

Poslednjh mesec dana, magla je neuobičajeno česta pojava u Srbiji, a RHMz upozorava da će danas najgora situacija biti u ovim krajevima zemlje.

- U Banatu oblačnost koja mestimično uslovlјava slabu kišu premeštaće se dalјe na istok. Na jugu Banata duvaće umeren i jak jugoistočni vetar sa udarima oko 12 m/s - navodi se u najavi RHMZ.

Foto: printscreen/hidmet.gov.rs
Najava na sajtu RHMZ

Inače, česta pojava magle povezuje se sa zagađenošću vazduha o kojoj se ovih dana i te kako priča. Naime, zagađenost je veoma velika u poslednje vreme i to stvara određenu paniku kod stanovništva koja nije neosnovana. 

Prema trenutnim merenjima, indeks zagađenosti vazduha u Srbiji iznosi 180 AQI (Air Quality Index) što se kategoriše kao "nezdravo" i što podrazumeva da kod svih građana mogu da se jave posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Indeks zagađenosti vazduha u Srbiji trenutno iznosi 180, što je kategorija "nezdravo"

Saveti kojih se treba pridržavati kada je na snazi ovaj stepen zagađenosti vazduha

Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom. Izbegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Beograd

Potsetimo, Ministarstvo obrazovanja je potvrdilo da nema razloga da nastava u školama bude obustavljena zbog ovog ekološkog problema, ali je takođe izdalo i preporuku svim obrazovnim ustanovama da uvedu pravilo koje podrazumeva da đaci vreme odmora provode u prostorijama škole i da ne izlaze napolje.

Kako se meri zagađenost vazduha?

Indeks zagađenosti vazduha (AQI)  uzima u obzir šest zagađujućih materija: čestice PM 2.5, čestice PM 10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon. Najveći zagađivač u datom trenutku diktira i broj koji odražava ukupan indeks zagađenja.

AQI skala kojom se zagađenje predstavlja, služi kako bi se komplikovan sistem merenja preveo u lako razumljiv, iz koga proističu direktni saveti za građane. Tako na osnovu indeksa zagađenja zastupljenog u vašoj okolini dobijate konkretna uputstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading