GRIP KOSI SRBIJU! Stigli podaci Zavoda za javno zdravlje: Za trećinu povećan broj respiratornih infekcija

Autor: Tanjug

Vesti

27.01.2020

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prošle nedelje u Beogradu je registrovano 22.595 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za 34,5 odsto više u odnosu na prethodnu sedsmicu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Najveći broj obolelih je među decom školskog uzrasta - 45,7 odsto, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Što se tiče obolenja sličnih gripu registrovano je 764 obolela lica, što je 7,5 puta veći broj u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih je u uzrastu od pet do 19 godina - 72,4 odsto - kaže za Tanjug epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju GZ Z Z.

Ona navodi da je povećanje broja obolelih od respiratornih infekcija i gripa među decom uobičajeno za ovo doba godine, jer su deca posle raspusta ponovo se vratila u kolektive - škole i vrtiće.

- Povećanje broja obolelih među decom predškolskog i školakog uzrasta je uobičajeno, jer nam je ta populacija najosetljivija i kod njih se najbrže prenosi virus - navela je Garotić Ilić.

 

 

Na teritoriji Beograda i dalje je aktivnost virusa gripa na niskom nivou. U cirkuliciji su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini - A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.

Visoka aktivnost virusa gripa beleži u Izraelu, dok srednja aktivnost u Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji, Letoniji , Gruziji. Ostale evropske zemlje prijavljuju nisku aktivnost virusa gripa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading