Šta nas je sve snalazilo, zar virusa da se plašimo? Bili smo sa Beograđanima i kineskim turistima u centru prestonice

Autor:

Vesti

27.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta nas je sve snašlo nije ni čudo što smo oguglali. Dok ceo svet strepi od koronavirusa, koji se pojavio u Kini i počeo da se širi i Evropom, Srbi, bar prema onom što je naša ekipa juče videla na beogradskim ulicama, nisu u panici.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Turisti iz Kine masovno posećuju Beograd

Prošli smo uzduž i popreko centrom srpske prestonice, usput izbrojali veliki broj kineskih turista (ne plaše se ni oni, tako kažu), a nismo videli da je iko izbegao da im priđe ili se mimoiđe s njima. Ista, potpuno uobičajena scena je i u kineskim restoranima, kojih ima dosta u jezgru Beograda.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Beograd nema razloga za paniku zbog kineskih turista

Ima i više posla

Kineskih turista juče je bilo neuobičajeno mnogo. Da li su zbog Kineske nove godine masovnije krenuli da putuju, tek mogli su se u grupicama videti na svakom koraku. Svi sa kojima smo juče razgovarali na beogradskim ulicama kažu da nikakvih problema u Srbiji nisu imali, te da ih niko ne zaobilazi.

- Nismo uopšte primetili da nas neko zabrinuto ili popreko gleda. Svi nas lepo ugoste i ljubazno se ponašaju prema nama - ispričali su nam članovi jedne kineske porodice na Terazijama, a isto smo čuli i od svih drugih.

 

 

Da za strah od koronavirusa trenutno nema razloga, poručuju Beograđani Milica Petrović i Vladimir Arsenijević. Zatekli smo ih u popodnevnoj šetnji centrom Beograda.

- Nema zaista nikakvog straha. Posle svega što smo preturili preko glave, od bombardovanja i silnih nedaća, ko će sada još da brine i zbog ovoga - kaže Milica.

Slično nam je rekla i Seka Lazarević, koju smo zatekli upravo u jednoj kineskoj prodavnici.

- Ma kakvi da se plašim. Evo ja stalno svraćam u ovu kinesku radnju. Kao što vidite i danas sam došla da nešto kupim - priča Seka.

Lončar: Sumnjiv slučaj bio respiratorna infekcija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je u Srbiji bio jedan pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali da je utvrđeno da je reč o respiratornoj infekciji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

- Sumnjiv slučaj je bio kod pacijenta koji je iz Kine 13. januara došao u Beograd, a 17. su mu se pojavile prve tegobe. Uzeta je anamneza, pošto je bio na zahvaćenom području, i istog sekunda je reagovano kao da ima virus. Izolovan je i smešten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva neophodna dijagnostika - objasnio je Lončar.

Naglasio je da su tek nakon testiranja bili sigurni da nema koronavirus, već da je u pitanju respiratorna infekcija.

Ministar je ukazao da je uveden broj telefona 064/8945-235 zbog ljudi koji dolaze iz ugroženog područja i koji osete prve tegobe.

Prodavačice kažu da kod građana ne vide zabrinutost, te poručuju da poslednjih dana imaju čak i više posla nego inače.

Biljana Petrović, nekadašnja novinarka, koju smo sreli u šetnji sa sinom, kroz osmeh nam je odmahnula rukom na pomen virusa.

- Ne strahujem uopšte, samo nam još fali oko toga da se brinemo.

S druge strane, radnica na jednoj od montažnih tezgi u Knez Mihailovoj ulici priznaje da joj nije baš svejedno iako, bar za sada, ne nosi masku na licu uprkos tome što su joj, između ostalih, i Kinezi redovni kupci.

- Ne mogu reći da mi je svejedno, ali šta da se radi - kaže nam.

Da blaga bojazan postoji, kaže i Nada Perić, radnica kioska u centru grada, uz konstataciju da prati vesti i da je sreća da se virus nije pojavio u našoj zemlji.

Hrvati pratili kineske turiste na svakom koraku

Na granični prelaz Bregana, između Slovenije i Hrvatske, u subotu je stigao autobus pun kineskih turista iz Vuhana, kineskog grada iz koga je krenula epidemija koronavirusa, i u Hrvatskoj su se brzo pojavili i mnogi koji su počeli da paniče. Kineski turisti su u Evropu doputovali avionom do Milana, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku.

Navodi se da su na milanskom aerodromu prošli tzv. skrining stanja organizma, te da niko nije imao simptome bolesti, ali su ipak na Bregani dobili savete šta da učine ako primete simptome, a vozaču autobusa je dat broj epidemiologa kom se mora javiti ako primeti da neko od putnika ima simptome koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kineski turisti su posetili Plitvice, a tamošnji mediji pratili su svaki njihov korak.

- Stigli su oko 14 sati i zadržali se dosta kratko, manje od sat vremena, što je i česta pojava s grupama na proputovanju jer one obično imaju jako nabijen tempo kako bi u što kraćem vremenu što više toga obišli. Nisu koristili naše ugostiteljske niti druge usluge, a u autobusu ih je bilo 29 - rekao je upravnik parka Tomislav Kovačević.

Prema pisanju hrvatskih medija, ta grupa kineskih turista trebalo bi iz Hrvatske da nastavi put ka Bosni i Hercegovini.

Važno je pratiti

Da je rizik da koronavirus stigne u Srbiju u ozbiljnijem obimu trenutno mali, objasnio je epidemiolog Predrag Kon.

- Biće ogroman posao pratiti u zimskom periodu sve koji dolaze, a mogu da imaju kijavicu, anginu, razne respiratorne infekcije, uključujući i grip. Biće potrebno to nadzirati i eventualno otkriti slučajeve koronavirusa i onda ih odmah izolovati. Naravno, svi koji su uključeni u taj postupak treba da budu odgovarajuće zaštićeni da se i sami ne bi razboleli. Ne možemo da predvidimo da li će biti pogoršanja situacije jer izmene kod koronavirusa postoje, ali se on dosad nije toliko izmenio da dobije sposobnost ubrzanog prenošenja - rekao je Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading