PUPS: Hitno doneti zakon o socijalnom preduzetništvu!

Autor:

Vesti

02.10.2017

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) predlagala još 2011. godine, mora biti donet u što skorije vreme kako bi se ugroženim, odnosno "najranjivijim" kategorijama stanovništva brže i jednostavnije obezbedio posao i trajno rešilo pitanje njihove egzistencije - saopštava PUPS, napominjući da, na primer, samo u Beogradu živi oko 98.000 osoba sa invaliditetom, oko 100.000 korisnika socijalne pomoći, što je za 23.000 više nego pre jedne decenije, blizu 13.000 građana koji koriste "Narodnu kuhinju", a u celoj Srbiji oko 150.000 Roma kod kojih je visoka stopa nezaposlenosti i pripadaju najugroženijoj etničkoj zajednici među našim građanima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Samo u Beogradu živi oko 100.000 korisnika socijalne pomoći i nešto treba preduzeti što pre

PUPS podseća da ovoj kategoriji građana u Beogradu pripada više stotina hiljada ljudi jer se u nju ubrajaju i izbegla i raseljena lica, korisnici socijalne pomoći i narodnih kuhinja, lica iznad 50 godina starosti, žrtve trgovine ljudima, zlostavljanja, nasilja, ali i samohrani roditelji koji bi, takođe, ovim zakonom o socijalnom preduzetništvu dobili podršku za samostalan i produktivan život.

PUPS predlaže i da država stimuliše sva preduzeća, bez obzira da li je njihov osnivač Republika Srbija, lokalna samouprava, privredno društvo ili udruženje građana, da zapošljavaju ova teže zapošljiva lica, tako što bi im smanjila PDV, poreze i doprinose za zaposlene, pošto u Srbiji ima samo oko 400 "zdravih" socijalnih preduzeća koja učestvuju u bruto domaćem proizvodu sa 0,2, a u zaposlenosti sa 0,6 odsto, dok je u EU doprinos socijalne ekonomije privredi 11 odsto, a zaposlenosti 6,5 odsto. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading