Uprava kriminalističke policije osavremenila vozni park: Donaciju EU predao ministar Stefanović

Autor:

Vesti

22.01.2020

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a, ukupne vrednosti milion evra.

RepublikaFoto: MUP Srbije
UKP je osavremenila svoj vozni park

- Danas prezentujemo donaciju koju je Evropska unija kroz predpristupne IPA fondove dala Ministarstvu unutrašnjih poslova i koja se sastoji od 15 vozila koja će koristiti Uprava kriminalističke policije kroz projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima i tri vozila koja su mobilne laboratorije, a koja će služiti da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača svoje kapacitete u prikupljanju dokaza, odnosno koje će moći da funkcionišu i u slučajevima hemijske, biološke i radiološke opasnosti - rekao je Stefanović.

Ministar je objasnio da će, zahvaljujući ovoj donaciji, policija moći da prikuplja dokaze i na licu mesta kada se radi o sredinama koje su zagađene u slučaju nekog akcidenta ili namerno izazvane situacije, kada se radi o biološkom, radiološkom ili hemijskom zagađenju. 

- Ova vozila su vredna oko milion evra, a radi se o projektu koji je ukupne vrednosti tri miliona evra, gde je jedan deo novca potrošen i za nabavku računarske opreme i nameštaja za jedinice policije, a jedan deo novca iskorišćen je za obuku koja je trajala gotovo tri godine za korišćenje mobilnih laboratorija i za trening ljudi u centrima širom EU - kazao je ministar. 

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sem Fabrici i Nebojša Stefanović prilikom predaje vozila

Stefanović je rekao da će ova vozila i oprema već od danas biti u upotrebi i da Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji prati trendove koji postoje u najrazvijenijim zemljama EU.

- Standardi koje danas MUP postiže ne samo kroz ove projekte, već i kroz sredstva koja sami ulažemo u obnovu naše opreme i tehnike, jesu nešto što garantuje da će srpska policija biti u vrhu i rangu policije širom Evrope - naglasio je ministar i zahvalio se delegaciji Evropske unije na donaciji.

Foto: MUP Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da borba protiv trgovine ljudima predstavlja veoma ozbiljnu formu organizovanog kriminala sa velikim socijalnim uticajem. 

- Republika Srbija je u ovoj borbi napredovala primenjujući Strategiju i Akcioni plan napravljen u januaru prošle godine. Usvojena je i operativna procedura postupanja prema žrtvama i sada je potrebno pratiti rezultate u praksi, jer je naravno zaštita žrtava prioritet - rekao je Fabrici. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading