Epidemiolog objašnjava: 150.000 Kineza dolazi u Srbiju, misteriozan virus izvesna opasnost

Autor: Kurir, Republika

Vesti

22.01.2020

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je juče da se novi koronavirus, koji je do sada usmrtio najmanje šest i zarazio nekoliko stotina osoba u Kini, u narednom periodu može proširiti i na druge zemlje u svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Opasnost od ovog virusa, koji može biti smrtonosan, kako kažu stručnjaci, preti i Srbiji, koju godišnje poseti čak oko 150.000 Kineza, dok ovde živi oko 15.000 njih i u februaru će mnogi ići kući za Kinesku novu godinu.

Posebno zabrinjava to što veliki broj njih dolazi u Srbiju baš u periodu oko Kineske nove godine, koja se proslavlja 25. februara, a koja se prigodnim manifestacijama obeležava i u Beogradu.

- Više slučajeva treba očekivati u drugim delovima Kine i verovatno drugim zemljama u narednim danima - upozorio je juče Tarik Jašarević, portparol SZO, a ova organizacija najavila je za danas i sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Do zaraze je prvobitno došlo u kineskom gradu Vuhanu, a kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je juče da se prenosi sa osobe na osobu, te da je najmanje 15 medicinskih radnika zaraženo virusom. Jedan slučaj zaraze zabeležen je u Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu. Mnoge zemlje širom sveta, među kojima su i SAD, Japan, Australija, preduzele su nakon ovoga pojačane mere kontrole na aerodromima.

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da se lako može desiti da ovaj virus, koji pre svega napada pluća i respiratorne organe, dođe i u Srbiju.

- Stručnjaci kažu da se bolesti prenose brzinom najbržeg transportnog sredstva. To znači da se zahvaljujući avionima možemo naći u bilo kom delu sveta za nekoliko sati ili jedan dan, a samim tim tako se brzo može širiti i zaraza. U Srbiju dolazi veliki broj Kineza i svakako ne bi bilo iznenađujuće da se taj virus pojavi i kod nas - kaže Radovanović i dodaje da širenje virusa ne mogu u potpunosti sprečiti ni termovizijske kamere koje se postavljaju na aerodromima, jer period inkubacije obično traje pet dana, te se može desiti da se simptomi nisu ni ispoljili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading