OBORILI SMO REKORD: Hoće li ovo biti prva zima bez snega?

Autor: novosti.rs

Vesti

21.01.2020

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najkasnije sneg ikada zabeležen u Beogradu pao je 19. januara 1951. što znači da je ove godine oboren rekord. Ako ga ne bude bilo do kraja meseca ovo će biti prvi put da u prestonici nije pao celog novembra, decembra i januara (osim onog pred kraj godine koji se odmah otopio). Što je još čudnije, beli pokrivač se ni ne nazire do kraja zime, ako je verovati dogoročnim vremenskim prognozama.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Prema Republičkom hidrometerološkom zavodu susnežica je moguća 23. i 31. januara, dok će maksimalne temperature u prvoj polovini februara često prelaziti 10 stepeni Celzijusa. Mraz se očekuje u jutarnjim časovima kada će temperatura i dalje biti ispod nule.

Prema sajtu "AccuWeather" prestonicu do kraja meseca očekuje promenljivo oblačno, a za poslednji dan januara najavljena je kiša. Jedina susnežica očekuje se drugog februara. Maksimalne temperature će u tom mesecu biti stalno iznad nule, dok će je za 24. februar najavljeno čak 13 stepeni Celzijusa.

Foto: printskrin/accuweather.com

Od trećeg februara očekuje se pretežno sunčano vreme uz povremenu delimičnu oblačnost. "Prolećnu idilu" bi jedino mogle da pokvare kiše na početku i kraju februara. Dobra vest je da barem neće biti ni magle. Prosečan dan kada u prestonici padne prvi sneg je 23. novembar, dok je najraniji prvi sneg zabeležen 7.10.1897. Rekordan snežni pokrivač od čak 80 centimetara pao je 1961. dok je Beograd 1999. i 2011. bio pod snegom celih 44 dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading