Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Nedopostuvio je da nas optužuju bez dokaza

Autor:

Vesti

21.01.2020

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom izjave profesoreke prava Vesne Rakić Vodinelić da Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) predstavlja organizaciju koju je osnovala vlast, iz ovog udruženja reagovali su zvaničnim saoptenjem.

Foto: Public

UST je u svom obraćanju naveo da je nedopostuvo da jedan univerzitetski profesor prava daje ovakve paušalne tvrdnje bez ikakvih dokaza.

Saopštenje prenosimo u celosti:

- Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST), najoštrije osuđuje izjavu profesorke Vesne Rakić Vodinelić, koja je u emisiji "Utisak nedelje" navela da naše udruženje predstavlja tzv. gongo, ne potkrepljujući svoju paušalnu tvrdnju bilo kakvim relevantnim dokazima, što po mišljenju udruženja ne priliči univerzitetskom profesoru prava, kojem bi moralo da bude poznat ustavni princip slobode prava na udruživanje i pluralizam mišljenja. Optužbe da UST predstavlja gongo organizaciju započele su vrlo brzo nakon osnivanja ovog udruženja, a prvenstveno su plasirane od strane strukovnih udruženja i nevladinih organizacija koje su se više nego očigledno uplašile da im jedna ozbiljna organizacija mladih sudija i tužilaca može ugroziti monopolske pozicije koje su decenijama unazad držale, uz poseban strah da bi nova organizacija mogla uzeti deo stranih projekata, koji očigledno postaju prioritet i jedina svrha postojanja tkz. autentičnih udruženja. Kada je postalo jasno da naše udruženje ne zanimaju donacije niti projekti Fonda za otvoreno društvo, Albanskog Helsinškog komiteta i sličnih organizacija, verovali smo da će ovi napadi prestati, ali kako do toga nije došlo, UST će u budućnosti preduzeti sve mere da se odbrani od ovih malicioznih i neosnovanih etiketiranja onih pojedinaca i organizacija koje povezuje isključivo strah od smene generacija i prestanka projektnog finansiranja.

UST smatra da je nedopustivo da izborni član Državnog veća tužilaca, Radovan Lazić, koji je pored profesorke bio gost u emisiji, ne reaguje na besprizorne komentare i zaključke upućene jednoj strukovnoj organizaciji sudija i tužilaca, iako je kao član veća dužan da štiti samostalnost tužilačke organizacije, kojoj pripadaju i članovi UST-a, pri čemu se iskreno nadamo da njegova pasivnost nije u vezi sa činjenicom da je predsednik upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije i član Ceprisa. - stoji u saopštenju UST-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading