Našli način da ne rade, a primaju platu: Rado ide đetić na porodiljsko

Autor:

Vesti

21.01.2020

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispunili svoj san. Crnogorci su našli način da ne rade, a primaju platu.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jelena Osijek HR
Ilustracija

Prema podacima Poreske uprave Crne Gore, drastično je porastao broj očeva koji koriste porodiljsko odsustvo i ostaju kod kuće da ljuljaju bebe, dok njihove supruge odlaze na posao. Prošle godine ovo pravo ostvarilo je 420 Crnogoraca (čak 120 više nego u Srbiji, koja ima deset puta brojnije stanovništvo), dok ih je godinu dana pre toga bilo gotovo dva i po puta manje (199).

Najviše očeva iskoristilo je ovo pravo u Podgorici, dok ih je najmanje bilo u Petnjici i Gusinju.

MENJAJU SE OBIČAJI

Prema crnogorskom zakonu, muškarci imaju ista prava kao i žene, tako da u periodu odsustva zbog dece tate dobijaju punu platu kao da rade.

Da je reč o preraspodeli tradicionalnih uloga po kojima je žena čuvala decu, a muškarac zarađivao za život, smatra psiholog Adriana Pejaković. Dodaje i da je neophodno bilo da se napravi takva vrsta balansa jer je deci potrebna ljubav oba roditelja.

Foto: pixabay.com

- Niste mogli pre tridesetak godina da vidite muškarca koji gura kolica. Čini mi se da su očevi bili manje uključeni u ono što je bio pravi porodični život. Sada nije tako i dosta se toga promenilo - objašnjava ona.

U Srbiji muškarac može na porodiljsko tek kada beba navrši tri meseca

Situacija u Srbiji je dosta drugačija. Iako ima deset puta više stanovnika u odnosu na Crnu Goru, prema zvaničnim podacima tek 300 Srba godišnje iskoristi pravo da odsustvuje s posla radi nege deteta, od čega polovina njih živi u Beogradu. S obzirom na to da se u prestonici u proseku godišnje rodi oko 20.000 beba, to znači da je tek svaki 200. otac odlučio da hrani, uspavljuje i presvlači bebu dok je mama na poslu. Pravo na odsustvo s posla srpske tate imaju tek nakon što beba napuni tri meseca. Od rođenja dok dete ne navrši tri meseca to pravo ima samo majka.

Foto: pixabay.com

Prednjače Šveđani i Norvežani

U Evropskoj uniji, u proseku, svaki peti tata koristi pravo da ostane kod kuće nakon rođenja bebe. Po broju odsustva muškaraca nakon rođenja deteta prednjače skandinavske zemlje, u kojima tate imaju najveće povlastice. U Norveškoj očevi mogu da koriste 46 nedelja s punom platom ili 56 nedelja sa 80 odsto plate. U Švedskoj oba roditelja dobijaju odsustvo u trajanju od 12 meseci, od čega istovremeno bolovanje tata i mama mogu da koriste samo dva meseca, dok se ostatak deli.

HRVATI SE STIDE

I u Hrvatskoj se nerado odlučuju na ovaj korak, pa je zabeležena tek nekolicina odvažnih muškaraca koji su posao zamenili ljuljanjem kolevke. Hrvati imaju pravo na dva meseca odsustva, ali tek nakon što beba napuni šest meseci.

Foto: pixabay.com
Ilustracija

U Republici Srpskoj ovo pravo iskoristi 37 očeva, dok u Federaciji BiH nije zabeležen nijedan primer da je neko od zaposlenih tata otišao na bolovanje posle rođenja deteta. Za Severnu Makedoniju zvaničnih podataka nema.

Muškarci koji koriste porodiljsko

Crna Gora 420 (675.000 stanovnika)
Srbija 300 (7.020.000 stanovnika)

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading