Meteorolog objašnjava: Visoke temperature za ovo doba povećavaju zagađenost vazduha - kada će nam doći prava zima i neophodno osveženje?

Autor: Blic, Republika

Vesti

20.01.2020

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su temperature poslednjih nedelja uglavnom bile ispod nultog podeoka, a za izlazak iz topline doma vam je bila potrebna kompletna "zimska oprema", gradske ulice se ipak neće zabeleti još neko vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Naredne nedelje će se nastaviti maglovito vreme, a temperature će uglavnom biti iznad nule, što je znatno iznad proseka za ovo doba godine. Manje promene vremenskih prilika očekuju se za vikend, ali one će biti slabo izražene - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Jedini dan u kom se očekuje sneg sledeće nedelje jeste 23. januar, ali će ove padavine biti veoma slabog intenziteta, bliže susnežici, te neće doći do formiranja snežnog pokrivača.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Đorđe Đurić

Osim što maksimalna dnevna temperatura neće biti niža od četiri stepena, minimalna temperatura neće ići ispod minus tri, te prave zime u Srbiji još uvek nema na vidiku.

Pojave jačeg vetra takođe neće biti, te će samim tim indeks zagađenja vazduha biti u porastu, a najkritičnije će biti na području Vojvodine, Beograda, Mačve i Podrinja, kao i u onim delovima gde postoje najveći zagađivači.

- Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađujućih ceštica naročito u urbanim sredinama - objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading