U vojsku sa 40 godina!

Autor:

Vesti

19.01.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U profesionalnu vojsku moći će da se ide do 40. godine! Novi zakon o Vojsci Srbije, kako je potvrdio ministar odbrane Aleksandar Vulin, podiže starosnu granicu za prijem profesionalnih vojnika na 40 godina, a za oficire ako su prošli vojnu obuku na 45.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Ilustracija

Ministar je istakao da novi dokument o srpskoj vojsci obezbeđuje da ona bude efikasnije organizovana u skladu sa okolnostima i okruženjem, a izmenama je predviđeno i vraćanje starih imena pojedinim brigadama.

Vulin je objasnio da nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju Vojske u odnosu na nekadašnju.

- Prva brigada koja pokriva ravničarski deo, prvenstveno Vojvodinu, i četvrta, koja se nalazi u brdima, ima isti raspored jedinica, vojnika, istu tehniku, što prosto nije dobro - rekao je Vulin.

VULIN: Nove okolnosti podrazumevaju drugačiju organizaciju Vojske u odnosu na nekadašnju

 

 

Ministar je napomenuo i da se vraćaju nazivi pojedinim brigadama poput slavne 63. padobranske ili 72. specijalne brigade.

- Srbija ni u prošlosti nije izazivala ratove. I tokom prošle godine imali smo upade na sever Kosova, mi pratimo stanje i reagujemo u skladu sa situacijom i sprovodimo svako naređenje vrhovnog komandanta. Vojska treba da bude spremna, a na političarima je da učine da ne dođe do sukoba - istakao je Vulin.

45 godina granica za oficire

Govoreći o najavama da bi cenzus na predstojećim parlamentarnim izborima mogao da bude smanjen sa pet na tri odsto, Vulin, koji je i predsednik Pokreta socijalista, kaže da bi to omogućilo da većini stranaka uđe u parlament.

- Ali politika nije samo kalkulacija. Verujem u ukrupnjavanje i zajedničku inicijativu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i nadam se da ćemo nastaviti našu zajedničku saradnju - rekao je Vulin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading