BOG SE JAVI! Večeras se otvara nebo koje prihvata sve vaše želje: Evo kako da se pravilno pomolite

Autor:

Vesti

18.01.2020

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici sutra slave Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika kada se krstio Isus Hrist.

Foto: wikipedia.org
Ikona koja prikazuje krštenje Isusovo

Prema hrišćanskom verovanju, 30. godine nove ere, Isusa je krstio Jovan Preteča (Krstitelj) u svetoj reci Jordanu, poranjanjem tri puta u vodu. Nakon krštenja nebo se otvorilo i začuo se glas boga koji je objavio da je "Isus sin njegov". Tada je na Isusovo rame sleteo sveti duh u obliku bele golubice koji je označio započinjanje njegove svete misije.

Bogojavljenje je nepokretan praznik i predstavlja jedan od najvažnijih dana u hrišćanskoj tradiciji koji se obeležavao od samog osnivanja crkve. Sutra se završava niz praznika koji je posvećen porodici, ljubavi, Isusovom rođenu, i kao kruna obeležava se silazak svetog duha koji donosi mir, ljubav i ispunjenje želja.

Narod veruje da je ovaj praznik naorčito poseban jer se tačno u ponoć otvara nebo, ukrštaju zimski i letnji vetrovi i na trenutak sva voda postaje sveta. Prema običajima, u ovo doba treba otvoriti prozor i promoliti glavu napolje, izgovoriti molitvu i glasno izgovoriti želju, koja će sigurno biti ispunjena.

Pored ovog običaja koji je raširen u svim krajevima, u nekim delovima naše zemlje ljudi veruju i da neudate devojke na bogojavljensku noć treba da umese četiri loptice od testa. U tri loptice se ubacuje papirić sa imenom simpatije za koju žele da pođu, pa se sve ubace u ključalu vodu. Loptica koja prva ispliva na površinu, ukoliko u sebi sadrži papirić sa imenom, znači da je mladić suđena ljubav devojci koja je zamesila testo. Ukoliko ispliva prazna loptica, to znači da devojka još nije upoznala onog pravog.

Tradicionalno, na Bogojavljanje vernici idu u crkvu na službu i osvećuju vodicu. Za nju se veruje da je sveta i da služi kao lek. Muškarci sa službe svetu vodicu nose svojim domovima kojom se ukućani umivaju radi dobrog zdravlja i napretka u kući.

Ovaj veliki praznik u Srbiji se obeležava jednom posebnom manifestacijom plivanja za časni krst, a vernici se taj dan pozdravljaju posebnim rečima "bog se javi".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading