Trivan u jutarnjem progovorio o zagađenju Srbije, pa otkrio glavnog krivca

Autor: TV Pink

Vesti

18.01.2020

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Suočeni smo sa klimatksim promenama. Ove magle koje sada imamo su delimično posledica tih klimatskih promena", rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine", gostujući na TV Pink.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Goran Trivan

- Jedini merni podaci sa kojima treba operisati jesu podaci sa naših mernih stanica kojima upralvja naša Agencija za životnu sredinu. Strani sajtovi uzimaju naše podatke sa naših stanica, a onda nekim različitim metodama daju neku vrstu matematičke procene kvaliteta vazduha u širem ili užem regionu - rekao je Trivan i dodao kako je vazduh onog kvaliteta na koji smo navikli u ovom periodu godine.

Kako je on objasnio takvi podaci su nedovoljno tačni i nedovoljno precizni.

- Ponekad se to zaista gađa sa našim podacima, međutim naša sugestija i savet je da obratite pažnju na podatke naše Agencije. To su apsolutno tačni podaci, možete ih videti i na sajtu Agencije - kazao je Trivan.

Glavni zagađivači

Trivan je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i da je tako svuda, a ne samo kod nas. Dodao je i da nemamo toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom pa se zato stoga primenjuje odsumporavanje. Pomenuo je zatim beogradske toplane za koje je rekao i da su mnogo uznapredovale koristeći gasne kapacitete a ne mazut.

Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj.

On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha uključujući i ograničenje recimo saobraćaja sa euro 3 motorima.

Ukazao je na to da svaka merna stanica meri određeni opseg merenja zagađenosti vazduha koji vrši od PM čestica u rasponu od dva do 10, kao i drugih zagađivača popout gasova kao što je sumpor dioksid i azotni oksidi.

- Dobro je da se svi interesujemo i da ste vi u medijima uspeli da ovu temu podignete na taj nivo interesovanja građana, jer ovo je put da svi shvatimo koliko je važna zaštita životne sredine - rekao je Trivan.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža

Prema njegovim rečima Vazduh u Beogradu prema podacima par godina unazad je sličnog kvaliteta kao i ovogodišnji.

Druge su meteorološke prilike, i tu ulazimo u jedan prilično komplikovan sistem razumevanja činjenica. Mi smo suočeni sada sa klimatksim promenama, i ovaj kratak period od godinu - dve dana ne mora ništa da znači za Planetu, je rje to jako malo vremena. Ove magle koje sada imamo su delimično posledica tih klimatskih promena - navodi Trivan.

Osvrnuo se na to da je ova godina bitno različita od prethodnih godina dodavši kako smo imali dug period bez košave, visoke temperature, uoči i tokom zime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading