NAJVEĆI INCIDENT U ISTORIJI KONTROLE LETENJA: Avion umalo pobio radnike na pisti!

Autor:

Vesti

18.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezapamćeni incident u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva! Avion prilikom sletanja zamalo pobio radnike na pisti beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". Na sreću, tragedija je za dlaku izbegnuta.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Drama se dogodila greškom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a njihov propust umalo nije koštao glave nesrećne majstore, koji su samo radili svoj posao.

ZA DLAKU PREŽIVELI

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije za Srpski telegraf potvrđeno je da su dobili od Aerodromske kontrole letenja Beograd prijavu o ovom događaju i da su odmah pokrenuli vanredni inspekcijski nadzor. Izveštaj će, istaknuto je, dostaviti nadležnim službama.

Kako za Srpski telegraf priča jedan od očevidaca, avion prilikom sletanja zamalo nije pregazio radnike koji su na pisti popravljali signalizaciju.

- Sve se dogodilo munjevitom brzinom. Ljudi su radili svoj posao i popravljali signalizaciju, kada se avion "obrušio" na njih. Bukvalno su ih delići sekunde delili od sigurne smrti. Radnici su poskakali i pukom srećom uspeli da izbegnu da ih avion doslovno pregazi prilikom sletanja - rekao je za Srpski telegraf očevidac ovog događaja, koji je insistirao na anonimnosti.

Zanemeli u SMATSA

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, kako saznaje Srpski telegraf, bili su u potpunom šoku kada su saznali za ovaj incident. Nikome nije bilo jasno kako je tako nešto uopšte moglo da se dogodi. Posle interne istrage i izjava radnika koji su popravljali signalizaciju, usledila je prijava i pokretanje postupka Direktorata protiv Kontrole letenja Srbije i Crne Gore. U SMATSA su zanemeli, pa o incidnetu koji se dogodio na pisti niko ne želi da kaže ni reč, ni zvanično, ni nezvanično. Ni na naša pitanja vezana za ovaj nemili događaj nisu odgovorili do zaključenja ovog broja.

A, sve je zakuvala Kontrola letenja, koja brine o bezbednosti ne samo letelica u vazduhu, već i o sigurnosti radnika na pistama.

GREŠKA ILI NEMAR

Kako propisi nalažu, uprava aerodroma poslala je zahtev SMATSA da odrede kada je najsigurnije da radnici izađu na pistu i poprave pokvarenu signalizaciju i odgovor su ubrzo dobili.

Međutim, nečijim nemarom ili greškom u Kontroli letenja zaboravili su na radnike, pa je avion prilikom sletanja usmeren na pistu dok su majstori vršili popravke. Na sreću, tragedija je izbegnuta, ali ne i skandal koji potresa SMATSA iako su pokušali da zataškaju ceo slučaj.

Nije prvi incident

Ovo nije prvi incident koji se umalo nije kobno završio greškom kontrolora letenja. Naime, krajem juna 2018. putnički avion embraer 195 "Montenegro erlajns" samo čudom izbegao je manji avion koji im je na približnoj visini išao u susret. Obe letelice su se mimoišle u poslednjem trenutku, a do greške je došlo zbog neznanja mladog i neiskusnog kontrolora leta, koji je bio u smeni. Nakon što je bezbedno prizemljio avion na pistu, pilot crnogorskog aviona obratio se kontroloru letenja rečima: "Dobro, Beograde, da li je kod vas ovo normalno?"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading