Opasne supstance u "Ikea" šoljama, ne koristite ih!

Autor:

Vesti

17.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponovo skandal u "Ikei", 1.180 Srba koristi opasne šolje! Posle portikli koje su rizične po život beba, švedska kompanija sada poziva kupce koji imaju troligtvis putne šolje s oznakom "proizvedeno u Indiji" (Made in India) da prestanu da ih koriste i odmah vrate.

Foto: Tanjug/T. VALIČ/Ikea/printskrin
Opasne supstance u "Ikea" šoljama

Ovo alarmantno upozorenje objavili su na društvenim mrežama uz obrazloženje da pomenute šolje sadrže opasne supstance.

- Najnovija istraživanja su pokazala da proizvod može sadržati nivo hemikalija koji prelazi propisane granice, stoga molimo sve kupce da je vrate u robnu kuću kako bi im bio nadoknađen pun iznos. Nije neophodan nikakav dokaz o kupovini poput računa - piše u saopštenju Ikee koje je objavljeno na društvenim mrežama.

U ovoj kompaniji su potvrdili da je u Srbiji prodato oko 1.180 spornih šolja i da nijedna još nije vraćena.

8 mališana ubile su "Ikeine" komode malm, koje su povučene iz prodaje

- "Ikea" u potpunosti zabranjuje korišćenje dibutil-ftalata (DBP) u proizvodnji artikala koji dolaze u kontakt s hranom. Inače, EU i Kina ograničavaju prisustvo DBP na nivo od 0,3 mg/kg. Redovnim kontrolama ustanovljeno je da se vrednosti utvrđene verifikacionim testovima vršenim na proizvodima poreklom iz Indije kreću od 0,00 do 1,8 mg/kg - objasnili su u švedskoj kompaniji. Na društvenim mrežama oglasile su se i ogorčeni kupci.

- Prvo testiraš, pa prodaješ, ko zna koliko dece je pilo iz ovoga. Treba svi da ih tužimo. Ko može da ima poverenje u "Ikeu" posle ovog fijaska - napisao je jedan od potrošača. Bilo je i onih koji su zabrinuto pitali šta može da im se dogodi ukoliko su ove šolje već koristili mesecima, ali im je odgovoreno da nema razloga za paniku jer šolje nisu opasne po zdravlje.

1.180 šolja prodato u Srbiji i nijedna nije vraćena

Predsednik Saveza potrošača Srbije Goran Papović za Srpski telegraf kaže da je ovakav potez Šveđana potpuno u skladu sa evropskim propisima i standardima.

46 miliona dolara odštete "Ikea" mora da plati roditeljima dečaka (2) iz Kalifornije koga je ubila komoda

- Prema zakonu, proizvođač ili trgovac je obavezan da nakon uočavanja nedostataka o tome informiše kupce i proizvod skloni sa tržišta. Iako se čini da u poslednje vreme stalno povlače neke svoje proizvode, ovakvim postupkom oni ne štete svom ugledu, već zapravo stiču veće poverenje kupaca. Bolje i to nego da takvu informaciju sakriju od mušterija ili krivicu svale na nekog drugog - kaže Papović.

Ove proizvode "Ikea" je morala da povuče:

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Ikea

* Portikle za bebe matvra, sa kojih dugmići lako otpadaju i ugrožavaju mališane

* Staklene plafonjere kalipso jer su padale sa plafona

* Iz prodaje povučene plinske grejne ploče jer emituju višak ugljen-monoksida

* Komode malm, koje padaju i povređuju decu

* Povučene su i noćne sijalice jer je postojala mogućnost strujnog udara

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading