Da li je "Tajsonka" učinila krivično delo? Evo šta kaže zakon

Autor: Politika, Republika

Vesti

14.01.2020

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnica komunalne milicije Alisa M., koju je u nedelju na Vidikovcu nokautirala ulična prodavačica Sadija D, posle završene dijagnostike puštena je iz Urgentnog centra na kućno lečenje.

RepublikaFoto: twitter.com/Vladimir savic PZBS
Tuča na vidikovačkoj pijaci

S. D. je u nedelju odmah posle napada privedena u policijsku stanicu, saslušana i sledi sudski epilog.

Protiv nje je podneta krivična prijava za napad na službeno lice. Kako list nezvanično saznaje, napadu na službenicu komunalne milicije prethodila je svađa dve prodavačice, kada je jedna od njih pozvala komunalnu miliciju.

Incident se dogodio kada je milicionerka pokušala da prodavačici oduzme švercovanu robu i da je zadrži da ne pobegne dok ne dođe komunalna inspekcija. Ovu scenu, kao i trenutak kada prodavačica pesnicom udara u glavu milicionerku, koja pada na beton, snimio je telefonom jedan od prolaznika. Snimak je objavljen na društvenim mrežama i kasnije su ga preneli mediji. Javnost je o slučaju imala podeljeno mišljenje.

Podneta je krivična prijava za napad na službeno lice

Nije sporno da je S. D. učinila krivično delo time što je udarila milicionerku. Ipak, da li su u pravu oni koji osporavaju ovlašćenja pripadnice komunalne milicije da prodavačicu drži i vuče za ruku? Sredstva prinude milicioner može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad, radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva, navodi se u Zakonu o komunalnoj miliciji.

Ovo znači da je milicionerka po novom zakonu imala pravo da zadrži prodavačicu koja je pokušala da pobegne i odnese robu. Međutim, da li je upotrebila sredstva prinude na pravi način, utvrdiće sud. Sredstva prinude, kako precizira zakon, su fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač za nadražujućim dejstvom, palica.

Zakon o kunalnoj miliciji usvojen je prošle godine

Skupština Srbije usvojila je u julu prošle odine Zakon o komunalnoj miliciji koji je omogućio da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje.  U vezi sa uspostavljanjem komunalne milicije mnogi su bili skeptični i upozoravali su da to nije dobro rešenje, naročito kada je reč o ovlašćenjima.

Važna izmena zakona je to da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog milicionera, što nije bio slučaj kod komunalne policije. Pripadnici milicije ne nose vatreno oružje, a zakon im je dao sledeća ovlašćenja: usmeno naređenje, proveru identiteta, dovođenje, zaustavljanje i pregled vozila, privremeno oduzimanje predmeta, audio i video prikupljanje obaveštenja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivan Divac

Vršilac dužnosti sekretara za poslove komunalne milicije Ivan Divac osudio je napad i zahvalio kolegama koje su brzo intervenisale. Takođe, on je tražio najstrožu kaznu za napadačicu u skladu sa zakonom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
jelena

15.01.2020 12:09

Podneta je krivična prijava za napad na službeno lice.