Deca u bolnici zbog zagađenja vazduha, lekarka iz Tiršove ima savet za roditelje

Autor: rts.rs

Vesti

14.01.2020

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremenski uslovi, ali i zagađenje uticali su da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece, a u prethodnih desetak dana kada se situacija alarmantno pogoršala, nekoliko mališana je i hospitalizovano.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac, kaže da je zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačao svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima.

- One su u stvari suspendovane čestice koje prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova. Uz to imaju svoj hemijski efekat i utiču na procese u organizmu, ne samo na plućima, gde se odigrava ceo proces, već se kroz brojne studije pokazalo da one imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, zatim na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti i pogoršanja kod hroničnih pacijenata, simptoma i toka bolesti - objašnjava Rsovac.

Naglasila je da decu treba što manje izvoditi kada su magla i smog kako se ne bi nepotrebno izlagali zagađenju.

- Što se tiče svega ostalog, smanjite aktivnosti, kada se provetrava prostorija nemojte u ranim jutarnjim satima, tada je najveća koncentracija smoga i svih čestica i to radite kada malo odmakne i kada je toplije vreme - navela je doktorka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Broj dece koja se žale na respiratorne probleme je povećan, a doktorka kaže da je poslednjih deset dana zabeležen porast broja pacijenata sa respiratornim sinicijalnim virusom izazvanim bronhijalitisom posebno kod najmlađe populacije, odnosno kod novorođenčadi i u prvoj godini života.

- Pošto je ovo oboljenje koje ide kod ovako male dece sa značajnim simptomima koji otežavaju disanje, smanjuju nivo kiseonika, morali smo i da hospitalizujemo par dece - rekla je Rsovac.

Istakla je da asmatičari imaju potrebu za češćim inhalacijama i primenom terapije.

- Manja deca se ne mogu požaliti, ali vidi se po njima da im ovakvo zagađenje vazduha ne prija, odnosno ukoliko i postoji respiratorna infekcija ona je teža - dodaje Rsovac za RTS.

Ukazala je da je Dečja klinika u Tirševoj ustanova koja se bavi najtežim pacijentima i ističe da su na udaru domovi zdravlja gde je sigurno još veći porast dece koja dolaze sa respiratornim tegobama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
spasiti decu

14.01.2020 12:40

podhitno spasiti decu! uvesti ambilife tehnologiju u bolnice pre nego sto bude kasno!

Dara

15.01.2020 17:27

@spasiti decu - Slažem se u potpunosti ne znam šta više čekaju i šta preuzimaju, da nam vazduh bude ponovo čist. Odnosno da se pročisti vazduh...