Kratak predah od posla: Ove godine imamo 13 NERADNIH dana, evo koji su!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

13.01.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije u 2020. imaće ukupno 13 neradnih dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, iako deluje da će vremena za kratak odmor, pored vikenda, biti mnogo, Srbija nisu ni blizu vrha liste zemalja u kojima se najviše odmara od posla.

Kako neki od praznika padaju u subotu i nedelju, vremena za kratke odmore će ipak biti manje, a neke smo već i "iskoristili". Počelo je sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada je proslavljen Božić, a nastavlja se u februaru kada se obeležava Dan državnosti.

Dan državnosti praznuje se 15, 16. i 17. februara, ali s obzirom na to da su 15. i 16. vikend, može se reći da će ovaj predah biti zapravo u ponedeljak, piše Blic.

Iako se nekada dešava da se neradni dani za proslavu Vaskrsa mogu spojiti sa danima za proslavu 1. maja, pa se tako napravi duži odmor, ovoga puta to neće biti slučaj. Neradni dani u aprilu za vreme Vaskrsa su 17, 18, 19. i 20. april, dani od petka do ponedeljka.

Sledeći neradni dani su 1. i 2. maja, u petak i subotu, kada se proslavlja Praznik rada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko niste pripadnik islamske zajednice, sledeći neradni dan biće vam sreda, 11. novembar zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pripadnici islamske zajednice u Srbiji neće raditi ni 24. maja, kada je prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 31. jula na prvi dan Kurbanskog bajrama. Jevreji imaju slobodan dan 28. septembra kada je Jom Kipur. Prvi dan Božića, 25. decembar je za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica takođe neradni dan.

Šri lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana, a interesantno je da je Kambodža koja je prošle godine prednjačila sa ukupno 28 dana, za 2020. godinu smanjila taj broj pa će tako sada imati "svega" 22 neradna dana. Prema podacima portala "Office Holidays" može se zaključiti da ni građanima Kipra neće biti malo odmora jer će, recimo, imati 15 neradnih dana. Interesantno je i što Španija ima svega osam neradnih dana koji važe za celu državu, ali se mnogo praznika obeležava po regionima i gradovima posebno.

Kada se govori o regionu, ponovo smo u sredini. U Hrvatskoj će i u 2020. godini biti 11 neradnih dana, a Crna Gora prednjači sa 14 neradnih dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading