Reakcije stručne javnosti na Bjelinu aferu

Autor:

Vesti

10.01.2020

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni stručna javnost u Srbiji nije ostala imuna na glumca Dragana Bjelogrlića koji je režiseru Predragu Gagi Antonijeviću ponudio mito i podelu plena fifti-fifti ako ovaj, kao član komisije Filmskog centra Srbije, izdejstvuje finansijsku podršku filmu "Jesen samuraja".

RepublikaFoto: Promo
Dragan Bjelogrlić

Nečasne namere vlasnika "Kobra filma" i predsednika Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije vide se u prepisci sa Antonijevićem, a koja datira iz aprila 2016. U njoj Bjelogrlić do tančina iznosi svoj plan da se utali sa rediteljem. 

Antonijević je bez mnogo dileme istog dana kategorički odbio ponudu rečima: "Ne nikako po svim osnovama", a pogledajte kako su ljudi iz filmske industrije reagovali.

Dragoslav Bokan, filmski režiser i kritičar

RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Dragoslav Bokan

Finansije i snalaženje oko pravljenja budžeta i zarade od filma su po mom mišljenju sekundarna stvar u državi koja se očigledno nije oporavila od sistema korupcije nastalog početkom devedesetih, u kome se ništa ne može završiti regularnim načinima bez obzira na sva zaklinjanja.

Marko Paljić, producent filma "Jesen samuraja"

Upoznat sam sa tom prepiskom i tu je sve rečeno. Sve sam to video, tako da sada nemam nikakav drugi komentar

Božidar Zečević, istoričar filma i reditelj

RepublikaFoto: youtube.com/ Ras Televizija
Božidar Zečević

Ovo je opšti princip u srpskoj kinematografiji, nažalost je to tako već godinama i to je glavni problem. Ostalo su kulise u vidu konkursa u kojima ovakvi poput Bjelogrlića dobijaju poslove preko komisija koje dodeljuju finansijska sredstva. Filmskom svetu je potrebna radikalna izmena jer jedini producent treba da bude država

Gordan Matić, direktor FCS

Iako je reč o događanjima iz 2016, kada nisam obavljao funkciju direktora FCS, svakako ću se narednih dana konsultovati sa kolektivom i podrobnije upoznati sa okolnostima o kojima je reč, pa ukoliko postoji opravdana sumnja da je bilo zloupotreba, postoje pravni mehanizmi da se to istraži, rasvetli i u krajnjoj liniji sankcioniše

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading