OGROMAN USPEH SRPSKIH LEKARA: Pronašli gen gljive otporan na lekove!

Autor:

Vesti

09.01.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim srpskih lekara radi na istraživanju čiji će rezultati pomoći u lečenju respiratornih i gljivičnih infekcija, kojima su podložniji pacijenti sa oslabljenim imunim sistemom, a cilj je da se brzom i tačnom dijagnostikom izbegne smrtni ishod, koji te infekcije mogu izazvati i za samo 24 sata.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Među uzročnicima tih infekcija je gljiva roda Aspergillus, koja je postala otporna na azole, jednu od najvećih i najvažnijih grupa antigljivičnih lekova, kaže Aleksandra Barać, mlada lekarka sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, koja učestvuje u istraživanju.

- Deo istraživanja je već urađen i otkrili smo da je gen cyp51A odgovoran za pojavu rezistencije i sada je ideja da se razviju jeftine i brze metode kojima će svaka laboratorija moći da uradi ovu dijagnostiku, što je od posebnog značaja u kliničkim uslovima - pojasnila je Baraćeva.

 

 

Dodala je da je lekarima veoma važno da u samom startu lečenja znaju da je izolovana gljiva rezistentna na azole ili da poseduje gen koji joj daje potencijal da postane rezistentna, te da primene neke druge antigljivične lekove na koje je ovaj mikroorganizam osetljiv i time omoguće pravovremenu i odgovarajuću terapiju životno ugroženim pacijentima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading