Najveća bruka našeg obrazovanja: Jedan čas za Teslu i Pupina

Autor:

Vesti

08.01.2020

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruka i sramota! Trenutno u sistemu obrazovanja Srbije tri najveća imena srpske nauke - Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković staju u jedan čas nastave u osnovnim i jedan u srednjim školama, a njihova čuvena dela, pre svega Pupinova, koja su čitala školarci u SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Japanu, kod nas nikada nisu bila deo lektire.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija i istoričar Aleksandar Markov kaže da od od entuzijazma profesora zavisi koliko će deca biti upućena u živote i postignuća naših naučnika.

- Nijedan od njih u trenutnom sistemu obrazovanja ne zavređuje čak ni ceo čas. Na času istorije, recimo, u srednjoj školi na trećoj godini prirodnog smera prvi put se pominju sva trojica, odnosno na četvrtoj društvenog smera, i to u okviru jednog časa - navodi Markov i dodaje da se u udžbenicima istorije više prostora daje vojnicima, oficirima i vojnim uspesima nego naučnim dostignućima naših velikih naučnika.

STRUČNA KOMISIJA

Nastavni plan i program ne predviđaju bavljenje ličnostima i delima ni Tesle ni Pupina ni Milankovića, i kada je reč o fizici, a i drugim predmetima.

Kada je reč o osnovnoj školi, u trećem razredu izučava se tekst Nikole Tesle "Mačak", a u četvrtom razredu odlomak dela Milutina Milankovića "Kroz vasionu i vekove" i odlomak autobiografije "Od pašnjaka do naučenjaka" Mihajla Pipina, koji će uskoro ipak ući u obaveznu lektiru za sedmake.

Šarčević: Sve se menja od jeseni

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje za Srpski telegraf korenite promene već od jeseni, odnosno od naredne školske godine.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

- Novi nastavni plan i program, koji je u pripremi, predviđa da učenici u sedmom i osmom razredu uče mnogo više o Tesli, Pupinu i Milankoviću. I ne samo o njima već i o ostalim našim znamenitim naučnicima, kao što su Ruđer Bošković, Mihailo Petrović Alas... - kaže Šarčević.

Šta će i koliko će biti uvršteno u sistem obrazovanja kroz plan određuje Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

- Stručna komisija se trudi da obuhvati sve što je zaista bitno, a pripada nacionalnom korpusu. Nije bitno da li je nečega malo ili mnogo, bitno je da li se temeljno usvaja - rekao je za Tanjug direktor zavoda Zlatko Grušanović.

VELIKA PRAZNINA

Predsednica obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" i multikulturalni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona Aleksandra Ninković Tašić smatra da bi uvođenje Pupina, Tesle i Milankovića u školski sistem značilo i stvaranje boljih vaspitnih institucija.

- Moj savet je svakom nastavniku, profesoru, da uzme deo sećanja Tesle, Pupina, i Milankovića, koji nisu pisali kako bi svoje znanje okačili o klin, nego da podele svoje iskustvo kako bi nam i danas pomagali - kaže ona i dodaje da u Srbiji postoji velika praznina nastala još nakon Drugog svetskog rata, zbog toga što su Pupin, Milanković i Tesla bili verujući ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading