Najveći živi ikonopisac za Srpski telegraf: Sve sam naučio iz srpskih knjiga

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

06.01.2020

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Kostantinos Ksenopulos jedan je od najvećih živih ikonopisaca. Dobitnik je nebrojenih nagrada za rad, između ostalog i medalje Unesko, odlikovanja patrijaraha aleksandrijskog Teodorosa III i vaseljenskog Vartolomeja. O ikonopisanju je, kaže za Srpski telegraf, najviše naučio iz srpskih knjiga, iako ne zna naš jezik.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
DIVI MU SE SVET Kostantinos Ksenopulos i njegovi radovi

- Mi smo braća po veri, dobro se razumemo iako govorimo različitim jezicima. Ikonopisanjem sam počeo da se bavim kao dečak na Svetoj Gori, uz oca Pajsija. Finese ove umetnosti naučio sam iz srpskih knjiga o ikonopisanju, a čuvam kopije najlepših srpskih ikona koje su nenadmašne po tehnici i lepoti - priča nam Ksenopulos, u čijem domu je cela jedna polica popunjena knjigama o srpskom ikonopisanju.

Oko prevoda mu pomaže neko od studenata iz Srbije, kojih uvek ima u njegovoj školi u Solunu ili u radionicu u obližnjem gradiću Katerini. Ksenopulos je, inače, profesor na Teološkom fakultetu u Solunu, ali i na drugim grčkim univerzitetima.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Kostantinos Ksenopulos

- Slikam starim tehnikama koje su se pre više vekova koristile u srpskom ikonopisanju. U pitanju je takozvana jajčana tehnika, odnosno za slikanje se koriste pigmenti iz emulzije jajeta, ali koristim i olovke, boje... Slikam i portrete svetogoraca po sećanju - kaže profesor Ksenopulos, koji je kao dečak punih deset godina proveo na Svetoj Gori, gde je došao nakon 14 godina u sirotištu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Prodaja po basnoslovnim cenama

Ikone profesora Ksenopulosa su među najcenjenijim na svetu, izuzetno su skupe i nalaze se mahom u privatnim kolekcijama u Grčkoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj, Španiji, Portugaliji... Za svoje učenike on bira samo najtalentovanije od talentovanih. Širom sveta danas radi više od 4.000 njegovih studenata. Treba li napomenuti, među njima je puno Srba.

Danas profesor Ksenopulos ima porodicu, četvoro dece i predaje ikonopis. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading