Obavezni na trpezi za Badnje veče: Šta su to BOŽIĆNI HLEBOVI, koje sve "ukrase" mogu da imaju i šta oni znače?

Autor: Republika

Vesti

04.01.2020

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada kažemo "Božićni hleb" prvo što nam padne na pamet je česnica! Međutim, narodni običaji u Srbiji podrzumevaju i mešenje hlebova za Badnji dan koji prethode čuvenoj česnici koja ima centralno mesto na Božićnoj trpezi. Za Badnje veče, pored posne, hrane, domaćice koje poštuju stare običaje poređaju i raznovrsne Božićne hlebove koji se mese od običnog testa, ali su specifični po ukrsima koje imaju na sebi, a ti ukrasi nisu tu slučajno, već svaki od njih ima složenu simboliku!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na Badnji dan, poštujući običaje, priprema se veliki broj raznovrsnih obrednih hlebova ili bolje rečeno figuralnih hlebova, koji se još nazivaju i "zakončići".

Obredni kolač "kuća"

Prvi i najvažniji je obredni kolač "kuća" koji se pravi tako što se od testa naprave duguljasti valjci koje se oblikuju u kvadrat i polože na veknu hleba, a onda se unutar tog kvadrata (koji je simbol za kuću) postave i male kuglice od testa koje predstavljaju sve ukućane ( dakle treba da ih ima onoliko koliko i članova porodice), s tim da je moguće da se doda jedna figura više da bi bilo prinove, a tu se mogu dodati i mačka, pas, kao i ognjište sa drvima.

RepublikaFoto: twitter.com/juznjackopero
Foto: Ilustracija

Kolač "bačva"

Kolač „bačva“ koristi se za ritualno ispijanje vina iz otvora za čep, uz blagoslov za zdravlje.

Kolači "njiva", "krava" i ostale domaće životinje

U nekim selima mesi se hleb koji na sebi ima figurice "krave", "svinja", "ovčarnik", "njivu" i "livade". 
Na hlebu namenjenom polju "njiva" centralno mesto zauzimaju ukršteni snopovi sa figurom zmije, kroz čiju glavu je provučen klas žita. Ovaj ornament srećemo npr u Aleksinačkom pomoravlju, istočno od Morave, svrljiškim selima zapadne zone, niškim selima severo -istočne zone. 

Pored navedenih obrednih hlebova mesi se i neparan broj kravajčića, "kovržanja", "kovržanjca", ili "gugutki", namenjenih pokojnim precima, a dele se po komšiluku nakon Božića.

Tokom vremena, obredni hlebovi doživljavali su mnoge transformacije i bili izloženi različitim uticajima. Zato se danas u raznim krajevima Srbije sreće mnogo različitih oblika, naziva i motiva obrednih hlebova, koji imaju i različitu namenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading