Halo, pošaljite patrolu, ne smem roditeljima na oči! Nećete verovati šta sve građani traže na broj 192

Autor: Kurir, Republika

Vesti

03.01.2020

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpukovnik policije Dragana Stevanović Obradović, šef smene Dežurne službe PU za Grad Beograd, kaže da se neretko događa da građani pozivaju 192 kako bi prijavili ili zatražili nešto što nema nikakve veze sa radom te službe.

RepublikaFoto: Republika.rs
Foto: Ilustracija

Šef smene dežurne službe PU Beograd, kaže da, osim ozbiljnih poziva građana, koji su u opasnosti ili problemu, policija svakodnevno prima i pozive koji ih nasmeju ili šokiraju.

Halo, moram hitno na poligraf! Kad mogu da dođem sa devojkom kod vas u policiju da idem na poligraf kako bih joj dokazao da je volim? Ovako mi ne veruje. Ne znam šta da radim, to je, verujte, jedini način da joj dokažem.

Ovaj neobični zahtev uputio je jedan Beograđanin policiji pozivom na broj 192, a koji je samo jedan od oko 1.200 poziva koje dnevno evidentira Operativni centar (OC) beogradske policije.

Oči i uši grada

Zahvaljujući najmodernijim kamerama i telefonu 192, s pravom se može reći da zaposleni u Operativnom centru predstavljaju oči i uši grada.

- Opremljeni smo najmodernijim sistemom video-nadzora, koji se nadograđuje, sada imamo preko 200 kamera koje pokrivaju Beograd, a biće ih i više, koje će umnogome olakšati rad. Nisu retki slučajevi da zahvaljujući video-nadzoru vrlo brzo rasvetlimo prijavljena krivična dela i pronađemo izvršioce - objašnjava Dragana Stevanović Obradović.

Posebne želje

- Ti pozivi su simpatični i uvek nas nasmeju. Građani zovu i pitaju za red vožnje autobusa, raspituju se za kupovinu karata za koncert. Smatraju da smo mi služba koja sve to treba da zna - kaže Dragana.

Ona dodaje da zovu i mlađi i stariji, a da mnogi imaju posebne želje.

- Sećam se poziva kada je mladić zvao, rekla bih da je bio uznemiren, objasnio je da mu je pobegao poslednji autobus i tražio patrolu da ga odveze kući jer ne sme roditeljima na oči. Ponekad zovu stariji sugrađani samo da nam požele dobro jutro, dobar dan ili laku noć. Pošto se uglavnom na telefon javljaju policijske službenice, dešava se da nas zovu starije gospođe i daju nam recepte za kolače - kaže sagovornica.

Kako kaže, ljudi treba da znaju da je 192 broj koji se zove isključivo ukoliko im je bezbednost ugrožena i da linija za takve slučajeve mora da bude stalno dostupna.

Apelujemo da se broj ne zloupotrebljava, jer je često brzina naše reakcije izuzetno bitna, od nje zavisi da li ćemo nekom spasti život - upozorava ona, podsećajući da oni rade 24 sata, 365 dana u godini.

Hitno postupanje

Ona objašnjava da u toku razgovora sa građanima policijski službenik koji prima poziv procenjuje hitnost postupanja u datoj situaciji.

Kada se prijavljuje da je došlo do upotrebe vatrenog oružja ili su izvršena najteža krivična dela, kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, težih saobraćajnih nezgoda, požara većih razmera i događaja u kojima ima povređenih, zahteva se hitno postupanje, pa se prikupljene informacije odmah prenose radio-vezom patroli koja je najbliža datoj adresi. Kada to zahteva data situacija, upućeni smo na saradnju sa ostalim hitnim službama, tj. 194 - Hitna pomoć, i 193 - vatrogasci - objašnjava Dragana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading