Slava, kolo i pevanje iz gusle dobijaju "društvo": Evo šta će Srbija da kandiduje za svetsku listu nasleđa Uneska!

Autor: novosti.rs

Vesti

29.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pirotske, staparske i sjeničko-pešterske ćilime kandidovaćemo dogodine za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska. Ovo je u ambijentu "Srpskog salona" u Nemanjinoj 11, ukrašenog tradicionalnim narodnim rukotvorinama, najavila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da već od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska - izjavila je Mihajlovićeva, navodeći da su Etnografskom muzeju ovu inicijativu uputili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED, ambasador Nemačke i ambasadorka Kanade.

Kulturno nasleđe, prema njenim rečima, čuva se i zajedničkim projektom sa NALED-om i Etno-mrežom "1.000 žena", koji je omogućio posao za 698 žena sa sela. One zarađuju izradom rukotvorina koje naši zvaničnici poklanjaju stranim delegacijama. Dosad je više od 100 azbuka u zlatovezu, srpskih tkanica i tradicionalnih peškira dodeljeno stranim diplomatama, navela je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Želimo da radimo i sa republičkim institucijama na uvođenju instituta čuvar tradicije i zalažemo se za donošenje zakona o zanatstvu koji Srbija još nema, a koji bi postavio pravni okvir i definisao status svih zanatlija u Srbiji - zaključila je Jovanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading