Ministar Lončar otvorio savetovalište za vantelesnu oplodnju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.12.2019

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Domu zdravlja Savski venac otvoreno je danas Savetovalište za vantelesnu oplodnju (VTO), gde će parovi koji imaju problema sa začećem moći da dobiju sve neophodne savete.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Zlatibor Lončar

Počeo je sa radom i kol centar gde pozivom na broj 0800 333 030, od 9 do 20 sati, parovi mogu da se informiše o svemu što ih zanima vezano za pripremu i sam postupak, a nemaju koga da pitaju.

Osim DZ Savski venac, još jedno savetovalište otvara se i u Domu zdravlja Novi Beograd, ali i Centar za vantelesnu oplodnju u zgradi Beograđanke, a urađen je i vodič koji će se deliti u domovima zdravlja.

Otvaranju savetovališta u Domu zdravlja Savski venac prisustvovao je i Ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je naveo da se vantelesnom oplodnjom godišnje rodi oko 2.000 beba, da država preduzela brojne korake kako bi se pomoglo parovima koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Država plaća tri pokušaja VTO, povećana je i starosna granica sa 40 na 42 godine a sve u cilju povećanja nataliteta.

- Imali smo zahteve da se napravi Banka jajnih ćelija, spermatozoida, i napravili smo je. Tada se javio drugi problem da nema dovoljno donora. Doneli smo odluku da u sledećoj godini nađemo novac pa da plaćamo ženama koje budu donirale jajne ćelije - rekao je ministar.

Lončar je naglasio da je cilj da se savetovališta za VTO otvore u svim domovima zdravlja.

Predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović navela je da svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, te da je otvaranje savetovališta i centra veliki korak.

Ona je navela da će u zgradi Beograđanke gde se otvora Centar, biti organizovana i psihološka savetovališta.

Savetovališta i Centar za vantelesnu oplodnju zajedno otvaraju Ministarstvo zdravlja, kompanija Nektar i Fondacija "Nije svejedno".

Foto: Ministarstvo zdravlja

Direktor kompanije Nektar Mihailo Janković kaže da se ta kompanija već duže bavi pitanjem nataliteta i da se trude da doprinesu da se rodi što više beba.

Prethodnih godina renovirali su Odeljenja za vantelesnu oplodnju u GAK Narodni front, a sada idu korak dalje.

- Otvaramo Centar za vantelesnu oplodnju, dva savetovališta, spreman je vodič koji će biti dostupan u domovima zdravlja, postoji besplatan kol centar i sledeći korak nabavićemo vozilo koje će biti dostupno da stručna lica mogu da dođu do najmanjih mesta u Srbiji - naglasio je on.

Dorektorka Doma zdravlja Savski venac Dubravka Miljuš kaže da otvaranje savetovališta važno ne samo za pojedince, već za celo društvo, jer se na taj način nastoji da poveća natalitet i to je borba protiv bele kuge.

- Naše savetovalište će raditi svaki dan od 12 do 14 sati i svaka druga subota u mesecu od 12 do 16 sati bićemo na raspolaganju parovima - zaključila je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading