Pogrebne usluge upozoravaju potomke: Ko ne plati dugovanja za zakup, njemu vade sahranjenog pretka iz groba

Autor:

Vesti

25.12.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni grob više nije sigurno mesto, posebno za dužnike, jer njihovi ostaci mogu biti izmešteni i preneti u zajedničku grobnicu ako potomci deset godina ne plaćaju zakup grobnog mesta! Upravo to će se, po svemu sudeći, dogoditi sa posmrtnim ostacima 85 Beograđana sahranjenih na Novom groblju, za čija grobna mesta je odavno istekao ugovor i računi više decenija nisu plaćeni.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Novo groblje u Beogradu

POSLEDNJA OPOMENA

JKP "Pogrebne usluge" već je objavio broj parcela uz poziv naslednicima da se jave i regulišu dugovanja i to je, kako nam je potvrđeno, poslednja opomena pred iskopavanje.

Nekima od njih ugovori su istekli još pre pola veka, a za 22 grobna mesta zakup nije plaćen po tri i više decenija.

- U slučaju da neko ne plaća duže od deset godina, koliko je obavezan rok, sledi procedura neposrednog obaveštavanja i informisanja potomaka. Ta grobna mesta su zapuštena, spomenici najčešće oštećeni i skloni padu, pa mogu nekoga i da povrede ili naprave oštećenje susednih grobova... U takvim slučajevima, po zakonu, a na osnovu odluke grada, imamo pravo na eshumaciju posmrtnih ostataka pokojnika - kaže za Srpski telegraf Dragan Baltovski, direktor JKP "Pogrebne usluge".

On ističe da je ekshumacija poslednji korak, te da ovo preduzeće godinama obaveštava potomke i čeka da se neko javi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dragan Baltovski

- Imamo čak i grobno mesto za koje 50 godina ništa nije plaćeno. Ili nema potomaka ili se ne sećaju predaka. Te ostatke premeštamo u zajedničku grobnicu uz trajno čuvanje podatka (ime, prezime, godina rođenja i smrti). Tako da, ako se neko javi i posle 200 godina, može da pronađe svog pretka - objašnjava Baltovski.

ODAVNO POPUNJENO

Novo groblje u Beogradu, podsetimo, osnovano je 17. avgusta 1886. godine i do danas je na njemu sahranjeno 345.042 osobe. Mesta, osim u porodičnim grobnicama i nekoliko kaseta za urne, odavno više nema.

Zakup od 1.446 do 6.764 dinara

Zakup grobnog mesta, prema važećem cenovniku JKP "Pogrebne usluge", godišnje košta 1.466 dinara. Cena za grobnice zavisi od reda i kapaciteta, a košta od 1.775 do 6.764 dinara.

- Rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je 10 godina, posle čega porodica i srodnici imaju pravo da ugovor produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme - kažu u ovom preduzeću.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Marin

25.12.2019 09:24

Ni pokojnici nemaju mira.

Odgovori 22 2
Gagi

25.12.2019 10:39

Ocigledno da nam nista vise nije sveto……

Odgovori 19 2
sale

25.12.2019 14:13

Samo pare pare i ovog sa slike ce neko iskopati kad tad , ako smo otkupili stanove sto ne mozemi i grobnice i grobna mesta i da se to vise ne dira

Odgovori 18 0
Vidovnjak

26.12.2019 13:23

Dragan Baltovski. Iskopaće tebe Billy, ja ti kažem.