Nebo ima jasna pravila

Autor: Republika

Vesti

24.12.2019

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je prošlo tek nekoliko godina kako su bespilotni vazduhoplovi počeli masovno da se koriste, brz razvoj tehnologije i veliko interesovanje učinili su ih sveprisutnim.

RepublikaFoto: Photo by Mitch Nielsen on Unsplash

Zainteresovanost za dronove u Srbiji vrtoglavo raste, pitanje je samo da li su odgovornost i svest korisnika o bezbednosti vazdušnog saobraćaja takođe u porastu.

Da biste ponosno mogli da se nazovete operaterom bespilotne letelice, potrebno je da napravite više koraka od jednostavnog odlaska u kupovinu. Bez ispita i odobrenja možete upravljati samo letelicama klase 1 (lakše od 0,5 kg) ako dronom upravljate rekreativno, u nenaseljenom području. Budući da se u 95 odsto slučajeva bespilotni vazduhoplovi koriste u komercijalne svrhe, i to u naseljenim oblastima, potvrda i odobrenje od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije predstavljaju imperativ za svakog novog korisnika. Ko želi legalno da upravlja dronom, pre svega mora da položi ispit o poznavanju propisa, baziran na Pravilniku o bespilotnim vazduhoplovima. Po položenom ispitu, u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, kandidat dobija potvrdu o poznavanju propisa, ali se njegove obaveze ovde ne završavaju. 

Foto: Printscreen

Tehničke karakteristike dronova su sve naprednije i Pravilnik u zavisnosti od performansi propisuje pravila korišćenja u cilju bezbednog učešća u vazdušnom saobraćaju. Pravilnik podrazumeva da dron može da leti samo u vidnom polju korisnika i to do 500 m od njega sa maksimalnom visinom do 100 m iznad tla, izuzev ako Direktorat odobri let na većoj visini. Svako snimanje iz vazduha moguće je isključivo uz odobrenje Ministarstva odbrane Republike Srbije. Korak koji često izostane od strane korisnika a jedan je od ključnih, tiče se zahteva za alokaciju vazdušnog prostora koji se podnosi kontroli letenja. Ove jasno definisane procedure imaju za cilj da se blagovremeno svi korisnici vazdušnog prostora upoznaju sa aktivnostima ostalih korisnika, sa idejom o odgovornom učešću u vazdušnom saobraćaju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading