Novi Sad donirao 10 miliona dinara za lečenje dece

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2019

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Novi Sad uplatio je 10 miliona dinara iz svog budžeta u Budžetski fond za lečenje dece iz Srbije u inostranstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Miloš Vučević i Zlatibor Lončar danas tokom potpisivanja Ugovora o donaciji

Ovo je četvrta godina za redom da Grad Novi Sad uplaćuje novac u ovaj Fond, a do sada je ukupno uplaćeno 30 miliona dinara.

- I ove godine Novosađani, zahvaljujući odgovornijem odnosu prema javnim finansijama, prema budžetu, prema svom gradu, nastavljaju da pomažu Fond za lečenje dece od teških bolesti u inostranstvu - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On kaže da je to najbolji pokazatelj odgovornog odnosa prema javnim finansijama.

- Veliko hvala svim Novosađanima za to što smo u stanju da pomažemo ovu akciju, ne samo državu, i da bar jednom detetu vratimo osmeh na lice i celoj njegovoj porodici - rekao je on.

Najavio je da će Grad Novi Sad i Novosađani nastaviti sa takvim odgovornim ponašanjem.

- Da svi mi zajedno budemo karika u jednom čvrstom lancu i boljeg zdravlja svih građana, naročito dece, ali i generalno pokazivanja jedne solidarnosti među nama, da ne bude da umemo samo da se preganjamo i prepucavamo među nama, već da možemo jedni drugima da pomažemo - rekao je Vučević.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Fond od kada radi do danas obezbedio lečenje 483 mališana.

- Jedan deo mališana je došao do dijagnoze u inostranstvu, drugi deo mališana je otišao u inostaranstvo, lečen i izlečen. Vodi se računa da idu deca koja imaju šansu da budu izlečena. Neka od te dece su išla i po više puta u inostarnstvo. Za više od 40 stranih stručnjaka smo platitili da oni dođu u Srbiju, da leče našu decu. Mi smo do sada za te intervencije potrošili preko milijardu i stotinu miliona dinara - rekao je Lončar.

On je naglasio da Fond radi krajnje transparentno, te da u svakom trenutku tokom 24 sata može da se vidi stanje na računu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

- Trenutno stanje na računu je oko 150 miliona dinara, a predvideli smo da država sledeće godine u taj Fond uloži 350 miliona dinara. Ovaj fond do pre pet godina nije ni postojao, ljudi u Srbiji nisu ni imali opciju da decu leče preko Budžetskog fonda, ali mi se nismo skoncetrisali samo na to da tu decu šaljemo u inostarstvo, već smo unapredili sistem i omogućili edukaciju naših lekara da mogu tu decu da leče u Srbiji, da mogu mnogo više tih oboljenja da prepoznaju i leče u Srbiji, nabavili smo inovativne lekove posle mnogo godina koji ne zahtevaju da mora da se ide u insostranstvo i nabavili smo opremu koja je nedostajala i zbog koje je moralo da se ide u inostaranstvo - rekao je Lončar.

Na pitanje novianra da li u Srbiji postoji još neka lokalna samourpava ili Grad koji svoja budžetska sredstva uplaćuju u Budžetski fond za lečenje dece u inostarnstvu, Lončar je odgovorio da je Novi Sad jedini.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

- Nema nijedne lokalne samouprave, da ja znam, da je nama uplatila, imamo par društveno odgovornih preduzeća, poput EMS-a i nijedna druga lokalna samourpava se nije setila, kao što su se setili gradonačelnik Vučević, njegovi saradnici i građani Novog Sada - rekao je Lončar.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading