ALARMANTNO ZAGAĐENJE U SMEDEREVU: U vazduhu 22 puta više štetnih čestica!

Autor:

Vesti

17.12.2019

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazduh u Srbiji i danas je bio izuzetno zagađen, a poseban problem imali su žitelji Smedereva, gde je zagađenje bilo alarmantno! Koncentracija čestica PM10 izmerena u utorak u osam časova u ovom gradu bila je 1.067 mikrograma po kubnom metru, što je 22 puta više od najveće dozvoljene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo su podaci koje automatski očitava zvanična merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u centru Smedereva. Na sreću, smederevski vazduh se tokom dana smirio.

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) na mapi zagađenja vazduha, kao najžešće pogođene ovim problemom, juče je obeležila: Novi Sad, Beograd, Smederevo, Valjevo, Užice i Niš. Zagađivači u ovim mestima jesu saobraćaj i "okruženje", kako je na mapi navedeno, a svuda su "krivci" PM-10 čestice.

1.067 mikrograma PM-10 po kubnom metru izmerena juče u osam časova

Inače, u poslednjih desetak dana podaci sa mernih stanica u Smederevu pokazuju da je vazduh često u kategoriji veoma nezdravog i opasnog. Tako je nekoliko dana koncentracija suspendovanih čestica bila iznad 350 odnosno 400 mikrograma po metru kubnom. Gornja granica za jako zagađenje 75 mikrograma.

Smederevo je bilo apsolutno u samom vrhu i prema podacima sa portala WAQI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading