ŠTETOČINE U VOĆU: Zabranjen uvoz mandarina iz Grčke, prepune živih larvi!

Autor: okradio.rs, Republika

Vesti

17.12.2019

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo poljoprivrede Srbije zabranilo je uvoz pomorandži i mandarina iz Grčke, koje je uvozila jedna kompanija, zbog prisustva živih larvi Mediteranske voćne muve.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nađena štetočina koja napada više od 350 biljnih vrsta

Granični fitosanitarni inspektor je 12. decembra na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Srbiju, pregledao spornu pošiljku južnog voća - 4.480 kilograma pomorandži i 16.460 kilograma mandarina.

Pregledom je utvrđeno prisustvo živih larvi muve koja nije prisutna na teritoriji Republike Srbije i čije je unošenje i širenje zabranjeno, piše portal Mondo.

Kako se navodi u ranom upozorenju ministarstva, u pitanju je jedna od najznačajnijih štetočina plodova voća i povrća koja napada više od 350 biljnih vrsta a najveće štete nanosi citrusima i breskvama.

Uvozniku je data mogućnost da se uzorak sa štetnim organizmom prosledi zvaničnoj laboratoriji na analizu, ali se uvoznik izjasnio da želi da se pošiljka vrati dobavljaču nakon čega je doneto rešenje o zabrani uvoza i naređeno vraćanje pošiljke pošiljaocu, navode iz ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading