Evo kako je DNK analizom rešena misterija groba despota Stefana

Autor: Republika

Vesti

17.12.2019

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon pisanja Srpskog telegrafa o moštima Svetog Save koje najverovatnije nisu spaljene na Vračaru nego se zapravo nalaze u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada, pokrenuta je javna debata o tome na koji način se može utvrditi autentičnost posmrtnih ostataka.

Naime, Srpska pravoslavna crkva zatražiće DNK analizu moštiju koje se čuvaju u manastiru Ždrebaonik  kako bi se utvrdilo da li se radi o posmrtnim ostacima prvog srpskog arhiepiskopa. Iako je po ovom pitanju unutar SPC godinama vladao pravi zavet ćutanja, nakon što je Srpski telegraf otkrio jednu od najvećih srpskih tajni, unutar Crkve je sazrelo uverenje da se narodu konačno mora predočiti istina.

Međutim, to i ne bi bio prvi put da SPC traži (ili podržava) DNK analizu neke istorijske ličnosti. 

Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom 21. veka otkriveni su zemni ostaci. DNK analizu uradili su forenzičari Instituta za sudsku medicinu u Beogradu. 

Sprovedene su prvo poređenjem gena sa leve butne kosti kneza Lazara, čije mošti počivaju u crkvi manastira Ravanica kod Ćuprije, oca Stefanovog, a zatim ponovljene sa kostima lobanje i zuba iz donje vilice. 

Sa 99,3 odsto izvesnosti potvrđena je srodnost sa knezom Lazarom.

Ko je Despot Stefan Lazarević?

Foto: Wikipedia/Glorious 93
Despot Stefan Lazarević

- Stefan Lazarević, poznat i kao Stevan Visoki, bio je sin kneza Lazara, koji je vladao Srbijom kao otomanski vazal, sa titulom kneza, a potom kao dvojni ugarski i otomanski vazal sa zvanjem despota

- SPC ga je kanonizovala 500 godina nakon smrti, 19. jula 1927. godine, i slavi ga 1. avgusta kao Svetog Stefana despota srpskog

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading