Amfilohije se i sam uverio da su mošti Svetog Save u manastiru Ždrebaonik

Autor: Republika

Vesti

16.12.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Arsić, autor knjige "Osinje gnezdo", koja se bavi sudbinom moštiju Svetog Save, za naš list kaže da ovo delo ne nudi konačne odgovore, jer nam njih ipak duguju najpozvaniji - sam vrh Srpske pravoslavne crkve.

Amfilohije Radović

- Moj cilj, kao autora, prevashodno je bio da ukažem na čitav niz nelogičnosti, protivrečnosti i nedoumica u slici koja nam je predstavljena i u koju smo verovali vekovima. Tu sliku su, kroz istoriju, sporili i neki od naših najvećih teoloških autoriteta. Tragajući za građom i rudareći po arhivama, nisam pronašao nijedan pouzdan dokaz za sam čin spaljivanja na Vračaru, ali sam se suočio s mnogobrojnim otporima da se nametnuta dogma dovede u pitanje ili na bilo koji način promeni - naglašava Arsić.

Vlada Arsić posebno je apostrofirao jedan razgovor sa Dušanom Bigovićem, sinovcem preminulog profesora na bogosloviji Radovana Bigovića.

Dušan je profesor na Cetinjskoj bogosloviji i Arsiću je pričao iz prve ruke.

- Tog 9. novembra 2013. godine, uoči slave Svetog Arsenija Sremca, pristupilo se u Ždrebaoniku presvlačenju moštiju svetitelja. Po Dušanovim rečima, sve je bilo u redu dok nije otkrivena glava. A onda su zastali u čudu. Na čelu, iznad desne slepoočnice, videli su urezan beleg, na kom je pisalo: "Sveti Sava, arhiepiskop srpski". U čudu i neverici, mitropolit Amfilohije Radović tražio je čak i lupu i umolio mlađe da dobro provere da ne piše slučajno naslednik Svetog Save. Međutim, bilo je napisano baš kako je i pročitano. Nakon kraćeg razmišljanja i nemog zagledanja, odlučeno je da se glava prekrije i ostavi kao što je bilo i ranije - ispričao je Arsić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dule

16.12.2019 10:48

Manje je vazno da li su mosti Svetog Save zaista spaljene ili ne. Mnogo je vaznije da se mi, Srbi, njegova duhovna deca, ponasamo u skladu amaneta koji nam je ostavio!