PRVI ČOVEK CBRE SE UPLEO U SVOJE IZMIŠLJOTINE: Raskrinkane laži direktora

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

13.12.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što je izrekao direktor kompanije CBRE Nebojša Nešovanović velika je laž. U Srbiji se posluje normalno, korupcija nije svuda, kao što on tvrdi, nema opšte tarife od 10 evra po kvadratu za izdavanje građevinskih dozvola, a o tome svedoči i rekordan priliv stranih investicija...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nebojša Nešovanović

Ovako bi se, u najkraćem, mogle sažeti reakcije koje je Srpski telegraf dobio od nekoliko najvećih graditeljskih i investicionih kompanija u Srbiji. Od njih smo tražili da komentarišu teške optužbe koje je Nešovanović (prvi čovek internacionalne konsultantske kuće u Srbiji) izneo na račun poslovnog ambijenta u našoj zemlji u svom autorskom tekstu u nedeljniku NIN. Većina je tražila da ne pominjemo imena firmi jer mnogi i sarađuju sa CBRE.

S druge strane, neke firme su se i zvanično oglasile:

- Kao i u svim zemljama u kojima je "Imofinanz" prisutan, i u Srbiji poslujemo u skladu sa međunarodnim standardima upravljanja korporativnim poslovima - naveli su iz jedne od najvećih kompanija koje posluju u Srbiji u ovoj oblasti.

Šta je pisao Nešovanović

"U Srbiji su nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina. Investitorima su najvažnija jasna pravila igre, pa makar ona uključivala i mito od deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije. Postojeći koruptivni sistem nikada nije bolje funkcionisao za prethodnih 20 godina i teško da bolje od ovog može da funkcioniše".

Praktično, iz "Imofinanza" su time poslali poruku da nijedno slovo od onoga što je Nešovanović napisao nije istina. U sličnom tonu odgovarale su nam i druge firme koje posluju u našoj zemlji, pre svega u oblasti nekretnina i građevinarstva.

A da je pričao uprazno, potvrdio je, podsetimo, i sam Nešovanović. On tako u utorak uveče nije smeo da se suoči sa pitanjima Srpskog telegrafa u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, gde je bio najavljen kao učesnik panela. Uredno je došao na događaj, ali s njega i pobegao, a da čak nije ni seo za sto sa učesnicima. Razlog, pogađate: video je našu novinarku i foto-reportera.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ

Kada je počeo panel, moderatorka je odsustvo Nešovanovića opravdala hitnim privatnim pozivom.

- Nebojša Nešovanović, direktor konsultantske kuće za nekretnine i investicije CBRE, bio je pozvan. On je došao ovde, ali se na kraju izvinio zato što je imao hitan privatni poziv i morao je da ode - slagala je moderatorka ne trepnuvši.

Pitanja bez odgovora

1. U svom tekstu tvrdite da je korupcija na sve strane, da nema građevinske dozvole bez mita, izneli ste čak i konkretne tarife za investitore od 10 evra po kvadratu. Na konkretno pitanje Srpskog telegrafa odakle vam ta saznanja, niste odgovorili. Rekli ste da ne znate ni za jedan konkretan slučaj. Kako je moguće da znate tarifu, a ne znate nijedan konkretan slučaj?
2. Da li ste teške optužbe izneli u svoje ime ili iza njih stoji i kompanija CBRE?
3. Da li ste vi ili vaša kompanija u Srbiji učestvovali u nekim koruptivnim radnjama, pa vaša saznanja odatle potiču?
4. Zašto sa svojim saznanjima niste upoznali nadležne organe, pre svega tužilaštvo? Da li znate da je neprijavljivanje krivičnog dela takođe krivično delo?

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading