"Kukasti krst na Filozofskom fakultetu duboko vređa civilizaciju"

Autor:

Vesti

12.12.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grafit sa kukastim krstom našao se na fasadi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a po prijavi komunalne inspekcije radnici Javnog preduzeća "Gradsko zelenilo" juče su ga prekrečili.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tim povodom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević izjavio je da kukasti krst na Filozofskom fakultetu šalje poruku koja duboko vređa sve koji razmišljaju da su civilizacijske vrednosti u toleranciji, suživotu i različitosti.

- Kukastom krstu, koji predstavlja poruku fašizma, nije mesto na našem univerzitetu i Filozofskom fakultetu. Ovo je drski pokušaj da se nametne jedna tema koja je uvek bila strana i univerzitetu i svima nama koji živimo u Vojvodini i koji imamo sveže sećanje na produkte fašizma - naglasio je Milošević i dodao da ovaj simbol lako može prerasti u verbalno, ali i fizičko nasilje.

Milošević je istakao da danas poručujemo u ime akademske zajednice, studenata, odgovornih u gradu, pokrajini i republici, da ovo nisu poruke vrednosnog sistema, već poruke koje ga razaraju.

On se osvrnuo i na sve češću zloupotrebu univerziteta u političke svrhe.

- Nije dobro da vređamo studente i profesore i da namećemo ideje koje imaju prizeman karakter. Bilo bi dobro da se uzdržimo, ne zato što je to zakonom utvrđena norma, nego zato što je to, pre svega, etičko ponašanje u okviru univerziteta, na kome se neguje različitost i pravo na različitost, a ne politikantsko grupisanje i pokušaj da se poistovetimo sa nekom, neretko i primitivnom, idejom - zaključio je Milošević i izrazio uverenje da će policija i drugi organi preduzeti sve da se ovakvi događaji više ne ponove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

12.12.2019 11:33

Filozofi ???