NEDOSTATAK RADNE SNAGE VIDLJIV VEĆ 2020. Još malo ćemo se otimati za radnike

Autor:

Vesti

12.12.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanije u Srbiji, ali i u svetu, boriće se u narednom periodu sa nedostatkom radne snage, netačnim informacijama, nedostatkom kreativnosti i hrabrošću da se uđe u reforme još brže, poručio je ministar za rad Zoran Đorđević. On je istakao da reforme ne treba da budu stereotipne, već hrabre, jer jedino takve mogu da donesu nešto dobro i napredak.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

- Firme u Srbiji još nisu spremne za sve to, ali ni u svetu. Moja poruka je da treba da se pripreme za najgore - rekao je Đorđević na konferenciji Ekonomist: Svet u 2020, koja ove godine ima temu "Digitalna ekonomija i transformacija".

Kako kaže, neki od rizika s kojima će se biznis u svetu suočavati jesu nedostatak radne snage, koji će, prema njegovom mišljenju, 2020. biti vidljiviji i na nivou problema.

- Otimanje za radnom snagom i borba za kvalitetne radnike je ono što nam preostaje - ocenio je Ðorđević.

Kada je u pitanju Srbija, rešenje za taj rizik, kako je naveo ministar, jeste regionalno povezivanje, koje je ujedno i za sve zemlje regiona priprema za buduće članstvo u EU. On je u tom smislu istakao važnost mini-Šengena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Drugi rizik je tehnologija, globalne onlajn platforme za rad, kazao je ministar i dodao da jedan od rizika predstavljaju rastući troškovi usaglašenosti za kompanije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading