ISTORIJSKI USPEH: "Torlakova" vakcina godišnje štedi 218 miliona!

Autor:

Vesti

12.12.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za virosologiju, vakcine i serume "Torlak", posle 15 godina, proizveo je novu vakcinu protiv sezonskog gripa torvaks flu. U projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) učestvovalo je 14 zemalja, a samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da vakcinu i naprave.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
Torlakova vakcina

BEZBEDNA ZA UPOTREBU

- Razvoj srpske vakcine protiv gripa trajao je od 2006. a intenzivna pretklinička, a potom i klinička ispitivanja traju od 2014. Klinička ispitivanja su pokazala da je vakcina bezbedna za upotrebu na ljudima, a to je potvrđeno i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, pa je sada u toku registracija vakcine. Za razvoj naše vakcine najzaslužniji su Ministarstvo zdravlja, koje je prepoznalo značaj i pružalo podršku institutu tokom celokupnog perioda istraživanja i, naravno, zaposleni u "Torlaku" - kaže za Srpski telegraf Vera Stoiljković v. d. direktora "Torlaka."

Imunizacija domaćom vakcinom počeće već sledeće jeseni i namenjena je populaciji od 18 do 65 godina. S obzirom na to da je samo ove godine kupljeno oko 300.000 doza iz Francuske i Amerike, od naredne jeseni očekuje se ušteda od skoro 218 miliona dinara, koliko je ove godine plaćeno za vakcine.

DIREKTORKA "TORLAKA": Za sada možemo da proizvedemo oko 150.000 doza, a plan je da dostignemo maksimalan kapacitet od pola miliona doza

- Nije u pitanju samo novac, već i sigurnost države da ćemo imati dovoljne količine vakcina i na vreme. Za sada u specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" može da se proizvede oko 150.000 doza, a plan je da se narednih godina dostigne maksimalan kapacitet od pola miliona doza. Ali to će biti samo za domaće stanovništvo jer o izvozu ne razmišljamo - kaže naša sagovornica.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
Foto: Ilustracija

TROVALENTNA VAKCINA

Ona je istakla da je u pitanju trovalentna, splitovana inaktivisana vakcina protiv gripa, koja sadrži dva tipa virusa A i jedan tip B virusa. Kvalitet same vakcine je u skladu sa svim evropskim i svetskim standardima. Osvojena tehnologija proizvodnje vakcine gripa prilagođavaće se svake godine, jer se virus gripa menja, u zavisnosti od potreba i sojeva koje daje SZO.

RepublikaFoto: Printscreen/rts.rs
Foto: Ilustracija

Potvrđen prvi slučaj gripa ove sezone kod nas

Institut "Torlak" potvrdio je juče prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A na teritoriji Srbije.

Inače, naša zemlja je prva u regionu ove jeseni počela sa vakcinacijom protiv gripa. Kupljeno je 300.000 doza, odnosno 50.000 vakcina više nego prošle godine, i sve doze su potrošene, zbog čega je naručena nova tura oko 10.000 doza, koje bi trebalo da stignu do 15. decembra.

Preporuka epidemiologa je da se protiv gripa vakcinišu hronični bolesnici, kardiovaskularni pacijenti, oboleli od malignih bolesti, kao i osobe koje se zbog prirode posla nalaze u povećanom riziku od zaraze poput zdravstvenih radnika.

Važno je i napomenuti da u slučaju pandemijskog gripa "Torlak" može da proizvede i tu vakcinu, u količinama koje su potrebne Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Misa

12.12.2019 20:00

Po kom osnovu je objavljeno da je ova vakcina sigurna po ljudsko zdravlje?? Objavite uputstvo ili bar sastojke vakcine, da ljudi mogu da vide sastojke. Da lepo vidimo gde je to potvrdjeno da je bezbedna. A ako je ova označena da je bezbedna, da li to potvrdjuje da “one” druge nisu bezbedne. Ovo rekla, kazala im je prolazilo pre 30god. Sad već teško.