PORUKA IZ CRKVE: Slobodno mlatite ki*ama!

Autor: Tanjug

Vesti

26.09.2017

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro nisam video neki proizvod savremene umetnosti koji može da izazove ovoliko poštovanje, napisao je na svom Fejsbuk nalogu Ðakon Nenad Ilić o predstavi "Olimp" flamanskog reditelja Jana Fabra, kojom je otvoren 51. Bitef.

RepublikaFoto: facebook.com/Nenad Ilić
Čudna neka umetnost

Izvođenje predstave "Olimp" trajalo je 24 sata na sceni Sava centra, a RTS je u direktnom prenosu dočarao raskoš nesvakidašnjeg teatarskog poduhvata. 

Prisustvo golih glumaca na sceni u različitim koreografijama izazvalo je mnogo reakcija u Srbiji - od euforičnog oduševljenja do pogrda zbog "nekontrolisanog nemorala na sceni". 

Ðakon Nenad Ilić je režirao nekoliko pozorišnih predstava, među kojima je i "Laža i paralaža", koja je igrana u Narodnom pozorišu u Beogradu. 

"Podvig od koga zastaje dah"

Izuzetnu posvećenost umetnosti i veliki napor glumaca u predstavi "Olimp" Ilić je na svom Fejsbuk profilu opisao kao "herojski napor da se smrt umetnosti ne prizna".

- Satima i satima glumci-igrači izvode podvig od kog zastaje dah. Iza spektakularnih slika nastalih savremenom analizom grčkih tragedija stoji dug i naporan rad. Posvećen. Posvećen u toj meri da mi hrišćani ne možemo da pozavidimo skladnoj zajednici na sceni. Glumci i glumice su mahom goli, a da ta golotinja nema veze ni sa pornografijom, ni sa provokacijom malograđanštine, pa čak ni sa podvučenom erotikom - ona je samo jedno od sredstava za iskreno ulaženje u probleme ljudskog postojanja. Nema podrazumevanja. Izvođači su bukvalno ogoleli sebe - napisao je Ilić na svom Fejsbuk profilu. 

RepublikaFoto: facebook.com/Nenad Ilić
Glumci na sceni 24 sata

Dalje u Ilićevom tekstu piše da "glumci do iznemoglosti ponavljaju rečenice dok ih zaista ne prihvatimo i uđemo u dijalog sa njima".

- Polivaju se bojama, mažu uljem, rvu se, igraju uz hipnotičku muziku i valjaju po zemlji, vode ljubav sa biljkama i nevidljivim vizijama - sve pod palicom debeljuškastog Dionisa iako se protive ostalim paganskim bogovima. Rade sve to do iznemoglosti. Pošteno. Svedoče svoju umetničku veru - napisao je Ilić. 
 

 

U opisu predstave Ilić kaže da ne spada u ljubitelje takvih formi, ali ova predstava se definitivno izdvaja iskrenošću i autentičnošću.

Kultura ekstaze

- Iza svega stoji tragedija, ali suočavanje sa njom nije lišeno humora i vitalnosti koja fascinira. Otpor pretvaranju čoveka u sastavni deo racionalnog zapadnog projekta. Nešto što liči na sve umetničke i pozorišne pobune od šezdesetih godina na ovamo, ali lišeno svega trivijalnog, banalnog. Otkrivaju nam šta stoji iza sumanute kulture ekstaze kao jedine pauze u sivilu svakodnevice - piše Ilić.
 

RepublikaFoto: facebook.com/Nenad Ilić

Dalje u tekstu piše "čovek je ograničeno, ali veličanstveno biće govore nam, a izvođači predstave na kraju otvoreno traže priznanje za svoje herojstvo, ali i za herojstvo čoveka uopšte".

- Upućeni se sete kako je buntovnik Bunjuel završio film o Svetom Simeonu Stolpniku u tadašnjem disko-klubu. Mistička ekstaza vraća se na instant ekstazu savremenog doba. I na kraju kad se Dionis, alternativa suvom racionalizmu civilizacije, povuče, poručuju nam: "Dišite slobodno i zamislite nešto novo!" - piše Ilić.

On u tekstu poručuje da je "divno kad ti neko da povod za ozbiljan dijalog".

- Nezgodno je što te to obavezuje da izađeš iz sopstvene mlakosti i podrazumevanja. Veliko je osveženje kad se makar za neko vreme možemo izmaći iz naših lokalnih (velikih) problema i sagledati probleme današnjeg čovečanstva. Snimak ove izuzetne predstave trebalo bi prikazivati, ako ne u bogoslovijama, a ono sigurno na bogoslovskim fakultetima. Da bi budući sveštenici i teolozi mogli na vreme da nađu pravi odgovor na krik ovog vremena - "dajte nam nešto zaista novo!" - piše Ilić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading