"RADI KO KAKO ŽELI" Šarčević: Privatne srednje škole gore od privatnih fakulteta

Autor: Tanjug

Vesti

08.12.2019

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je 27 godina od osnivanja privatnih škola i fakulteta, državno obrazovanje bolje na svim nivoima.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

- Privatni univerziteti u Srbiji nisu na svetskom nivou kvaliteta, ali jedan broj ustanova počinje ozbiljno da radi na tome. Privatne srednje škole su još gore od fakulteta tog tipa - komentar je ministra Šarčevića na pitanje Politike dokle nas je odvelo privatno obrazovanje.

Problem je, kaže, u tome što kod nas ne postoji spoljašnje vrednovanje rada privatnih obrazovnih ustanova i ishoda tog obrazovanje pa je mogao da radi ko kako želi.

Praksa je, ističe, bila da u privatnim školama svima podele petice, đaci budu vukovci, a roditelji zadovoljni kupljenim uspehom.

- A onda sam se susretao sa slučajevima da takvi vukovci dođu da upišu državne studije i osvoje nula poena na prijemnom za Fakultet organizacionih nauka - rekao je on.

Da je od starta država uvela nacionalnu maturu koja se uvodi za dve godine i koja će upravo biti kontrola rada u školama i spoljašnje vrednovanje znanja stečenog do kraja srednjeg školovanja, ne bi moglo tako da bude, kaže on.

- Imamo mnogo kvalitetnih državnih škola i mnogo nekvalitetnih privatnih škola. Razlog je što njihove osnivače niko nije kontrolisao, mogli su da biraju da rade kvalitetno, a izabrali su samo novac - ocenjuje Šarčević.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading