Sve što je dosad najavljeno se menja! Meteorolozi tvrde da je došlo do obrta - evo kada se očekuje pravi NALET ZIME!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

06.12.2019

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su se vrhovi pojedinih planina prethodnih dana zabeleli, a živa u termometru naglo spustila, pa su temperature najzad bile u skladu sa kalendarom, zima se i dalje nećka, te nas narednih dana očekuje novi obrt.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je danas bilo relativno hladno, a u jutarnjim satima se mogao primetiti i prizemni mraz, već sutra nam stiže još toplije vreme tako da ćemo uživati u sunčanim intervalima i temperaturama višim od 10 stepeni. Beograđane očekuje prijatnih 12 stepeni, dok će u pojedinim gradovima živa u termometru pokazivati čak 15 stepeni.

- U subotu će maksimalne temperature iznositi između 10 i 15 stepeni, dok će drugog dana vikenda biti malo niže temperature, ali i dalje znatno iznad proseka za decembar - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Prvog dana naredne sedmice biće slično vreme kao i za vikend, a prognozirana temperatura za Beograd je čak 14 stepeni. U utorak će doći do jačeg naoblačenja sa kišom i nešto nižim temperaturama, dok je na planinama moguć i sneg.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- To će biti prolazno zahlađenje sa padavinama i trend temperaturnih obrta će se nastaviti. Prave zime i snega još nema na vidiku - kazao je Đurić.

Da zima neće skoro, potvrdio je i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju.

- Za sve koji željno čekaju nalet prave zime za sada nemam dobre vesti. Dugoročni proračuni oba modela sve do poslednjih nedelju dana u ovom mesecu nemaju signal za narušavanje serije ciklona sa Atlantika - naveo je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

On je još dodao i do kada ne moramo da brinemo o zimskim temperaturama.

- Tek pred sam kraj ovog ili čak početkom sledećeg meseca dugoročni prognostički sistem ima signal za građenje anticiklona nad zapadnom Evropom i Skandinavijom. To je tako daleko da o tome u narednih nekoliko nedelja i ne treba previše razmišljati. Naravno da je sve u opsegu preko 10 dana podložno velikim izmenama, ali trenutno deluje oko 80 odsto sigurno da do 15. decembra nema zime ni u najavi - zaključuje Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading