Nešanoviću, čeka te tužilac

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

06.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to što uporno izbegava da se izjasni i ponudi bilo kakav dokaz za teške optužbe koje je izrekao kada je napisao da u Srbiji na svakom koraku caruju mito i korupcija, direktor konsultantske kuće CBRE Nebojša Nešovanović moraće pre ili kasnije pred tužiocem da pojasni na šta je tačno mislio. Naime, iako prvi čovek ove internacionalne kompanije u Srbiji nije našao za shodno da nadležnim organima iznese saznanja o kojima je pisao u svom autorskom tekstu za NIN, on bi mogao da bude saslušan i po službenoj dužnosti, imajući u vidu težinu optužbi koje je izneo.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Nebojša Nešanović

KAŽE SVE SE ZNA

Podsetimo, direktor CBRE napisao je da su "u Srbiji nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina". Naveo je čak i kolike su navodno konkretne tarife za podmićivanje.

- Investitori sve znaju, tarifa za mito je deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije - tvrdi Nešovanović.

On je, međutim, odgovarajući na pitanja našeg lista, izbegao da konkretnije objasni gde je i od koga dobio takve informacije, da li je i sam učestvovao u nekim koruptivnim radnjama, da li su on ili njegova kompanija imali takvih problema poslujući u Srbiji. Nije nam odgovorio ni zašto nadležnim organima nije izneo svoja saznanja iako je i neprijavljivanje krivičnog dela ozbiljno kršenje zakona.

Advokat Savić: Tužilaštvo može i samo da reaguje i naloži policiji da prikupi neophodne informacije

Prema rečima poznatog beogradskog advokata Predraga Savića, bez ulaženja u detalje konkretnog slučaja, generalno je pravilo da tužilaštvo može i samo da reaguje i naloži policiji da prikupi neophodne informacije ukoliko neko u javnom glasilu iznese saznanja o eventualnom postojanju nekog krivičnog dela.

- To bi podrazumevalo da policija po nalogu tužilaštva prikupi obaveštenja i informacije od onog koji je nešto javno izneo, kako bi potom bila doneta odluka ima li mesta za pokretanje istrage - objašnjava Savić.

NIJE ISTINA!

S druge strane, potpuno suprotne tvrdnje od Nešovanovićevih za naš list je izneo Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, koji je po prirodi stvari odlično upućen u zbivanja u građevinskoj industriji.

Na ova pitanja nam iz CBRE nisu odgovorili

1. Vaš direktor Nebojša Nešovanović izneo je u autorskom tekstu za NIN teške optužbe da u Srbiji caruje korupcija, da se do građevinskih dozvola dolazi isključivo pomoću mita, naveo je čak i da ima saznanja da je tarifa za podmićivanje 10 evra po kvadratu i slično... Da li je ove optužbe izrekao u svoje ime ili iza njih stoji i vaša kompanija?

2. Da li će organi kompanije sa njim razgovarati o ovome?

3. Pošto nije izneo nijedan konkretan primer ili dokaz, da li se možda nešto od navedenog odnosi na probleme koje je eventualno vaša kompanija imala poslujući u Srbiji?

4. Da li znate zašto gospodin Nešovanović nije svoja saznanja izneo nadležnim organima, tužilaštvu i policiji?

- Tamo gde su velike investicije, kao što se gradi svuda po Beogradu, nema mita, korupcije i bilo čega sličnog, tu su stroge procedure da bi se neko usudio da nešto traži ili promuva, a ukoliko bi i hteo, zna da bi mogao da snosi stroge konsekvence - izričit je bio Rodić, uz konstataciju da se dozvola dobija za svega 24 časa ako je dokumentacija u redu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading