Dobrila pronađena mrtva, zaglavljena između drveća na Orlovici

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

05.12.2019

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon dvodnevne potrage, čuvari Rezervata prirode Uvac, Dobrilu su pronašli mrtvu između drveća na nepristupačnim predelima.

RepublikaFoto: youtube.com/ Turkish Airlines
Dobrila

Iako je ova ženka beloglavog supa letela čak do Turske, smrt ju je zadesela nedaleko od mesta gde se izlegla.

- Nakon što smo pronašli njen satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticima Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio - rekao je Novak Pejović, vođa čuvara zaštićenog područja.

Proletos zalutala u Tursku

Ovu mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima. Čuvari su sa njom slikali selfi fotografije i igrali se. Ovog proleća u svom prvom letu je zalutala i otišla u Tursku, a u Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u rezervat prirode Uvac.

- Nekoliko meseci je boravila u volijerama i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snađe u ovim vrletima - kaže Pejović.

Igor je živ i zdrav

Pored Dobrile, čuvari su tragali i za beloglavim supom, trogodišnjim Igorom.

- On je živ i zdrav, pratimo ga preko krilne kartice - naglasio je Pejović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading