Srpski mirovnjaci u borbi protiv afričkih pirata: Vojnici ispraćeni u u operaciji Atalanta

Autor: Tanjug

Vesti

04.12.2019

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa niškog vojnog aerodroma „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ danas su svečano ispraćeni pripadnici Tima za zaštitu brodova u multinacionalnu operaciju „Atalanta“.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Foto: Ilustracija

Svečanosti su prisustvovali komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan sa saradnicima, pripadnici 63. padobranskog bataljona, na čelu sa potpukovnikom Bobanom Georgijevim i članovi porodica pripadnika tima.

Naši mirovnjaci biće angažovani u misiji Evropske Unije u Adenskom zalivu, uz obale Somalije.

Vojska Srbije sedmi put šalje autonomni tim u operaciju „Atalanta“, koja je započeta 2008. godine zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih pretnji na Rogu Afrike.

General Miroslav Talijan je vođi tima kapetanu Živku Bogdanoviću uručio ratnu zastavu jedinice i naglasio da se angažovanjem pripadnika Specijalne brigade u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Srbija integriše u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije.

Pripreme tima realizovane su, po rečima potpukovnika Georgijeva, u Specijalnoj brigadi i Rečnoj flotili, a vođa tima realizovao je neposredne pripreme u Španiji, preneo je Tanjug.

Angažovanje naših mirovnjaka u ovoj operaciji trajaće četiri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading