Nebojša Nešanović, direktor internacionalne firme CBRE mora da bude saslušan: Tužilac da ispita laži o mitu

Autor: B. KAŠANSKI - J. MITROVIĆ

Vesti

05.12.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktora internacionalne konsultantske kuće CBRE Nebojšu Nešovanovića tužilaštvo bi moralo što pre da sasluša kako bi se utvrdilo ko to naplaćuje investitorima deset evra po kvadratu da bi se ubrzalo izdavanje građevinske dozvole ili povećao kapacitet određene građevinske lokacije, poručuju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
IZREKAO TEŠKE OŠTUŽBE: Nebojša Nešovanović

Teške optužbe koje je u autorskom tekstu napisanom za nedeljnik NIN izneo Nešovanović ne smeju da ostanu bez odgovora države. Ukoliko on ima dokaze za ono što tvrdi, odgovorni pod hitno moraju da budu procesuirani, a u suprotnom Nešovanović bi, u najmanju ruku, morao da se izvini i objasni zašto je izmišljao.

STROGE PROCEDURE

Podsetimo, direktor kompanije CBRE napisao je da su "u Srbiji nelegalna gradnja i mito svakodnevica, uobičajena kao dilovanje deviza i ulična prodaja goriva devedesetih godina. Investitori sve znaju, tarifa za mito je deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije.

- Investitorima su najvažnija jasna pravila igre. Pa makar ona uključivala i mito od deset evra po kvadratu za brzo dobijanje građevinske dozvole ili povećanje kapaciteta lokacije. Postojeći koruptivni sistem nikada nije bolje funkcionisao za prethodnih 20 godina i teško da bolje od ovog može da funkcioniše - napisao je Nešovanović ne ponudivši ni jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje i ne odgovorivši na pitanje Srpskog telegrafa zašto svoja saznanja nije predočio tužilaštvu ili policiji.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ

Nešovanović izbegao odgovore

Srpski telegraf poslao je Nešovanoviću nekoliko veoma konkretnih pitanja. Između ostalog, pitali smo ga odakle mu saznanja koja iznosi, zašto ih nije prijavio nadležnim organima i da li je i sam možda učestvovao u nekim koruptivnim radnjama s obzirom na to da iznosi i konkretne tarife za podmićivanje.

Očekivali smo odgovor pun dokaza i činjenica, ali smo dobili gomilu fraza, poput one da su "problemi korupcije i nelegalne gradnje društveni, a ne politički" i da ih zbog toga "nisam razmatrao iz perspektive dnevne politike, konkretnog slučaja korupcije ili konkretnog slučaja nelegalne gradnje".

S druge strane, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže za Srpski telegraf da ilegalna gradnja i mito u Srbiji nisu svakodnevna pojava.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Goran Rodić

- Tamo gde su velike investicije, kao što se gradi svuda po Beogradu, nema mita, korupcije i bilo čega sličnog, tu su stroge procedure da bi se neko usudio da nešto traži ili promuva, a ukoliko bi i hteo, zna da bi mogao da snosi stroge konsekvence. Kod ovih sitnih, eventualno, da. Mislim na lokalne samouprave. Hoće domaćin kuću, pa bi hteo da što brže završi, ili ima problem kod legalizacije, pa se tako to negde i provuče, ali se ti ljudi i sankcionišu. Inače kod velikih, kapitalnih objekata, velikih naselja, kao što je Beograd na vodi, novi Blok A, strani investitori, tu inače nema mita, nema ni potrebe jer se dozvole dobijaju jako brzo - izričit je Rodić.

DOZVOLA ZA 24 ČASA

Naš sagovornik navodi da se dozvola dobija za svega 24 časa ako je dokumentacija u redu.

- Ako je ne dobijete, znači da imate neke nedostatke u dokumentaciji, u opštini vam skrenu pažnju šta vam nedostaje, donesete i predate... Ako vam neko traži pare, žalite se, zna se gde to treba učiniti - pojasnio je Rodić, koji decenijama u prste zna sve što se zbiva na građevinskom tržištu i tržištu nekretnina.

Advokat Vujačić:

Rodić (Građevinska komora): Nije tačno da su ilegalna gradnja i mito u Srbiji svakodnevna pojava

Poznati advokat Svetozar Vujačić smatra da Nešovanović ne može da kaže tako nešto, da iznosi paušalne ocene, a da nema nijedan konkretan podatak sa imenom i prezimenom.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Svetozar Vujačić

- Ne volim takve priče, jednog dana jedan čovek mi je nešto rekao, a koji i šta i gde se konkretno dešava mito i korupcija nikom ništa. Takve optužbe su vrlo neozbiljne i tužilaštvo treba da pozove tog čoveka i insistira da kaže šta zna, odnosno tvrdi da zna. Jer, ovako, to sve ostaje na rekla-kazala, širenju lažnih vesti, uzbunjivanju javnosti - smatra Vujačić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading