Šok otkriće: Špijuniraju nas preko pametnih televizora

Autor:

Vesti

04.12.2019

06:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki FBI upozorio je da su tzv. smart televizori posebno podložni napadima hakera i špijuniranju jer se, za razliku od običnih TV prijemnika, povezuju na internet.

RepublikaFoto: pixabay.com
OPREZ: Hakeri preko TV mogu da vam uđu u sobu

Ogranak američke obaveštajne službe iz Oregona objasnio je na svom blogu kako internet veza, pošto omogućava pristup popularnim striming servisima (onlajn gledanje, prim. aut.), omogućava i hakerima da upadnu u vaš dom preko nezaštićenog televizora.

UPADA VEĆ BILO

- Hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad vašim nebezbednim TV prijemnikom. Mogu menjati kanale, igrati se jačinom i pokazivati vašoj deci neprikladne video-sadržaje. U najgorem slučaju mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg TV u spavaćoj sobi i iz prikrajka vas prisluškivati - piše FBI u ovom upozorenju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zašto je smart TV idealan za špijuniranje

IT stručnjak Igor Franc na svom blogu daje tri razloga zbog kojih je smart TV podesan za špijunsko praćenje.

1. U pitanju je uređaj koji se nalazi na idealnom mestu, u centru našeg dnevnog boravka, gde provodimo najviše vremena kada smo kod kuće

2. Ima kameru i mikrofon, kao i internu memoriju koja se može koristiti za praćenje svega što radimo, gledamo i pričamo

3. Za razliku od personalnog računara, ima mnogo manju tehničku podršku vezanu za bezbednost jer proizvođači interno razvijaju svoje operativne sisteme i ne postoje određena pravila vezana za sigurnosna podešavanja

Osim toga, napominje se da kamera i mikrofon koji su ugrađeni u ove televizore hipotetički omogućavaju prisluškivanje i preko aplikacija koje se na tim prijemnicima koriste. FBI podseća da su hakeri u januaru ove godine već upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja Chromecast i onda to iskoristili da upozore korisnike na bezbednosni bag koji omogućava hakovanje tog uređaja za striming.

Stošić: FBI sigurno nije tek tako izašao sa ovim saopštenjem jer postoje dokazi da se nešto ozbiljno dešava

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako FBI to ne navodi, postoji mogućnost da iste bezbednosne ranjivosti koriste svetske obaveštajne službe. Podsetimo, Vikiliks je pre dve godine objavio veliki virtuelni sef CIA sa dokumentima o prikrivenom globalnom programu hakovanja i metodama koje za to mogu koristiti.

SAVETI FBI ZA BEZBEDNO KORIŠĆENJE

- upoznajte se sa svim mogućnostima koje vaš TV ima i kako ih je moguće kontrolisati

- uz broj modela vašeg TV pretražite na internetu i reči "mikrofon", "kamera" i "privatnost"

- ne oslanjajte se na default bezbednosne postavke

- promenite lozinke ako možete i naučite kako da isključite kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših ličnih podataka ako je to moguće

- ako ne možete da isključite kameru, lepljenje neprozirnog selotejpa preko sočiva kamere uvek može da bude opcija

- proverite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim bezbednosnim nadogradnjama

- proverite politiku privatnosti vašeg TV proizvođača i striming usluge koju koristite

- potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih čuvaju i šta rade s njima

Kompjuterski stručnjak Miloš Stošić kaže za Srpski telegraf da je interna špijunaža kroz smart i mobilne aplikacije široko primenjena u popularnim striming platformama.

CENE SMART TELEVIZORA

od 15.990 (Tesla, dijagonala 32 inča) do 1.499.990 (Samsung, dijagonala 85 inča)

LAK PRISTUP

- FBI sigurno nije tek tako izašao sa ovim saopštenjem jer postoje dokazi da se nešto ozbiljno dešava. Hakeri vrlo lako mogu da pristupe nezaštićenim ili sistemima sa slabim nivoom zaštite, preuzmu kontrolu nad podacima i pristupe hardverskim resursima poput kamera, zvučne kartice ili mikrofona i na taj način prikupljaju informacije iz sredine - tvrdi Stošić.

Hakeri preko smart TV mogu menjati kanale, igrati se jačinom i pokazivati neprikladne video-sadržaje

Ipak, on ne isključuje mogućnost da je američka obaveštajna služba namerno pustila ovu vest kako bi podigla još veću prašinu od one koja već prati smart televizore.

- Mogu da sumnjam u to da je neki savesni FBI ogranak imao nameru da misli dobro o korisnicima i zaštiti ih od onoga što i sam radi - zaključuje Stošić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Penzioner

04.12.2019 11:55

Ja imam "glup TV" bez daljinskog.