Dokumenta o poslednjim danima Josipa Broza: Druže Tito, mi ti se kunemo, viski ćemo sav da popijemo

Autor:

Vesti

01.12.2019

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bahanalije u bolnici uz Titovu samrtničku postelju! Dok je Josip Broz u ljubljanskom kliničkom centru brojao svoje poslednje dane, lekari, osoblje bolnice i funkcioneri koji su dolazili da budu blizu umirućeg maršala uživali su u iću, piću i luksuzu na račun države.

Josip Broz Tito

Posle 39 godina iza čeličnih vrata u podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani pronađene su fascikle sa dokumentima koji svedoče o raskošnom životu tokom poslednjih Titovih dana (umro je 4. maja 1980).

KO JE DIZAO KREDITE

Prema ovim dokumentima, za samo mesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram bejbi bifa, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršute i 90 kilograma konzervirane šunke. Naravno, dobra hrana se zalivala najskupljim pićima, a lekari su, gle čuda, najviše voleli viski (pogledajte listu u okviru).

Joška Broz, Titov unuk, nema ni najmanju dilemu da se sve upravo tako odvijalo.

- To je bruka i sramota. Razvlačilo se i nosilo čak i kućama, čašćavalo se i pilo, jer kad nema kontrole, onda je to tako. Sećam se da tadašnji rukovodioci nisu izlazili iz kliničkog centra u Ljubljani, a o vlast su se otimali dok je Tito bio u komi - kaže za Srpski telegraf Joška Broz.

Foto: Tanjug/AP
Joška Broz

On kaže da se njegovom dedi već decenijama pripisuje sve i svašta, ali da Tito zapravo o mnogim stvarima nije imao pojma.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Fila: Grebao se ko je stigao

- Znate kako se kaže - ima se, može se. Kada se saznalo da je samo pitanje vremena kada će Tito umreti, nastala je opšta otimačina. Svi su gledali da se okoriste, pa makar da uživaju u luksuznom jelu i piću. Ne čudi me ponašanje lekara u ljubljanskoj bolnici jer je sve bilo pod parolom: "Uživaj, ima ko da plati".

Ovako za naš list poznati advokat Toma Fila, koji je zastupao Titovu udovicu Jovanku, komentariše sadržaj dokumenata pronađenih u kliničkom centru u Ljubljani. Fila podseća i na još nešto:

- Evo vi meni recite: u vreme kada je Tito bio živ, SFRJ je dugovala dve-tri milijarde dolara, što je za tadašnju državu bilo ništa. Koristeći njegovo loše zdravstveno stanje, počelo je naglo zaduživanje zemlje, nezapamćena krađa para. To je jedna velika priča koju će neko jednog dana da ispriča.

- Optužili su ga da je zadužio SFRJ, a istina je da je najveći deo duga koji mi i danas otplaćujemo zapravo nastao u periodu dok je on bio u komi. Kredite su podigli Veselin Đuranović i Milka Planinc. Posle je bilo Tito ovo, Tito ono... Smatram da je to sve urađeno smišljeno kako bi se naneo udarac levici i pokazalo da to vreme navodno ništa nije valjalo - ogorčen je Joška Broz.

BIO U VEŠTAČKOJ KOMI

Tito je u bolnici u Ljubljani proveo poslednja četiri meseca života. Poslednjih 68 dana bio je u veštačkoj komi, prikopčan na respirator, pa nikako nije mogao da jede i pije ništa od onoga što je, prema pronađenim računima, plaćeno u vreme njegovog lečenja u Ljubljani.

Foto: Tanjug/AP

Joška Broz: To je bruka i sramota. Razvlačilo se i nosilo čak i kućama, čašćavalo se i pilo

Osim računa koji ukazuju u kakvom luksuzu se živelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim je institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koštati 33.437 dinara.

Titovo lečenje u Ljubljani platila je tadašnja SR Slovenija, i to u iznosu od 2.100.000 dinara, a lečio ga je konzilijum lekara, od kojih su tri bila iz Slovenije i po jedan iz SAD i Rusije.

Ovo se pojelo i popilo za mesec dana

Hrana

100 kg svinjskog mesa

31 kg bejbi bifa

15 kg pršute

90 kg konzervirane

18 kg buđole

Piće

91 boca viskija

20 boca ruma

11 flaša votke

100 litara vina

Slatkiši

700 komada torte

200 rolata

200 krofni

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading